Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många hyresbostäder står tomma på grund av distansstudierna: "Aldrig förr har det varit så här många lediga ettor i Åbo"

Från 2021
Ett tomt rum med fönster, vita väggar och parkettgolv.
Bildtext Bildsättningsbild. Just nu står kring 1000 hyreslägenheter tomma i Åbo.
Bild: Mostphotos/Alessandro Rizzolli

Distansstudierna har lett till att många studenter vid universiteten och högskolorna i Åbo har sagt upp sina lägenheter och flyttat till sina hemorter, vilket har lett till ett större antal lediga hyreslägenheter än vanligt.

I och med att studierna sköts via distans är de inte bundna till ett fysiskt utrymme som en föreläsningssal, och detta möjliggör att studenter i princip kan studera var som helst bara de har en dator och nätuppkoppling.

På den privata bostadsmarknaden i Åbo har man sedan coronavåren märkt av coronapandemins effekter - utbudet har ökat och efterfrågan har minskat.

Enligt Mari Tocklin, som är verkställande direktör vid Turun Vuokra-asunnot Oy, har man märkt att studenter flyttar bort från Åbo då många har sagt upp sina hyreskontrakt, och särskilt för att många ettor har sagts upp.

– I slutet av mars sade många upp sina lägenheter och lämnade Åbo och ett stort antal lägenheter blev lediga på en gång. Samma sak har fortsatt sedan månadsskiftet mars-april, säger Tocklin.

En kvinna med kort ljust hår och svart kavaj står framför en vit vägg.
Bildtext Mari Tocklin har jobbat med fastighetsförmedling i över 30 år och har aldrig sett ett lika stort utbud av hyreslägenheter i Åbo som nu.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

Också Jere Reijonen, som är hyresbostadsförmedlare vid Turun Seudun Vuokravälitys, har sett en förändring i utbudet och efterfrågan av hyresbostäder i Åbo.

– Coronapandemin har i allmänhet lett till en mindre efterfrågan på ettor och tvåor om man ser på det på årsnivå, men ettor och tvåor har ändå fortfarande bra åtgång, säger Reijonen.

Enligt Reijonen har man vid Turun Seudun Vuokravälitys märkt av coronapandemins effekter i och med att studenter i våras sade upp sina lägenheter tidigare än de brukar göra en vanlig vår.

– Man ser ju samma effekt varje år på våren och i början av sommaren när vårterminen är slut, men nu i våras när högskolorna övergick till distansstudier och studenterna inte hade närvaroplikt märkte man redan tidigare på våren att studenterna lämnade Åbo, säger Reijonen.

En ansiktsbild på en ung brunhårig man som är klädd i kostym.
Bildtext I våras märkte Jere Reijonen av coronapandemins effekter på hyresbostadsmarknaden då studenter sade upp sina lägenheter och lämnade Åbo tidigare än de brukar under våren.
Bild: Privat / Erik Wargh

För tillfället finns det totalt kring 1000 lediga hyresbostäder på den privata marknaden i Åbo, varav cirka 350 är ettor.

– Aldrig förr har det varit så här många lediga ettor i Åbo, säger Tocklin.

Enligt Tocklin är utbudet på lediga hyresbostäder i Åbo märkbart större nu än vid samma tidpunkt tidigare år, och det har aldrig funnits så här många lediga hyresbostäder samtidigt.

– På sommaren har det kanske stundvis funnits många lediga lägenheter då studenter flyttat ut men nya studenter ännu inte flyttat in, säger Tocklin.

Fler än vanligt har flyttat vid årsskiftet

Reijonen har också märkt att utbudet av hyresbostäder nu är större än det brukar vara vid årsskiftet.

– Januari är vanligtvis en månad då många lägenheter blir lediga medan december är lugnare, men nu i månadsskiftet december-januari har ett betydligt antal lägenheter blivit tillgängliga och människor har sagt upp lägenheter mycket mer än normalt, säger Reijonen.

Enligt Tocklin har det stora utbudet av ettor ändå inte ännu påverkat hyresnivån för ettorna, men han säger att hyresnivån för lägenheter med flera rum redan har minskat.

Studentbostäderna går fortfarande bra åt

Vid Studentbystiftelsen TYS i Åbo har man däremot inte märkt av coronapandemin och distansstudierna på samma sätt.

Enligt Pirjo Lipponen-Vaitomaa, som är kundrelations- och kommunikationschef vid TYS, har coronapandemin främst påverkat uthyrningen av lägenheter för utbytesstuderande.

– Förra våren avbröt ungefär hälften av vårens utbytesstudenter sina utbyten i mars och återvände till sina hemländer. Också under höstterminen anlände färre utbytesstudenter, men då hyrde vi i stället ut bostäderna till finländska studenter som inledde sina studier, säger Lipponen-Vaitomaa.

Studentbystiftelsen i Åbo
Bildtext Arkivbild. Vid Studentbystiftelsen TYS i Åbo har man inte märkt av coronapandemin och distansstudierna på samma sätt som på den privata bostadsmarknaden.
Bild: Yle/Peter Petrelius

När det gäller utbudet på studentbostäder via TYS skiljer sig läget från den privata marknaden. Studentbostädernas användningsgrad ekonomiskt sett år 2020 minskade med bara en knapp procent jämfört med det föregående året, och nu i januari är antalet lediga bostäder bara lite större än det var i januari i fjol.

– Coronaläget och distansstudierna har hittills inte haft någon dramatisk effekt på åtgången av studentbostäder, säger Lipponen-Vaitomaa.

Hon tror att det här kan bero på att hyrorna för Studentbystiftelsens lägenheter är billigare än marknadshyrorna.

– Studentbostädernas hyror är mellan 15 och 20 procent billigare än marknadshyrorna. Det kan vara en av anledningarna till att studenter har råd att stanna kvar i sina studentbostäder också under coronapandemin och distansstudierna, säger Lipponen-Vaitomaa.

Diskussion om artikeln