Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Längre öppettider i butiker - en trend som är här för att stanna

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 10:09.
Nainen työntää ostoskärryä jossa monta kassillista ruokaostoksia.
Bildtext Antalet affärer som aldrig stänger kommer bara att öka.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det finns en efterfrågan på butiker som har öppet 24/7

4:36

Att affärerna har längre och längre öppettider är en trend som pågått redan en tid, men på sistone har flera affärer i Åbo börjat ha sina dörrar öppna dygnet runt. En av orsakerna till denna utveckling är pandemin, men det finns också en allmän efterfrågan på längre öppettider.

Den första större butiken i Åboland att förlänga sina öppettider till dygnet runt var Kuppis Citymarket och i dag har koncernen Kesko 6 affärer i hela landet som följer samma schema. Sammanlagt har kedjan ökat sina öppettider med cirka 23 000 timmar.

S-gruppen har också följt med trenden och har för tillfället 70 affärer i Finland som har öppet dygnet runt. 12 av dessa finns i Egentliga Finland.

Efterfrågan dikterar utvecklingen

Det är inte heller endast frågan om att hålla affärer öppna 24 timmar om dygnet, utan också att utöka vanliga affärers öppettider både genom att öppna tidigare och stänga senare.

På sistone har också mindre affärer ändrat sina öppettider. En av orsakerna till detta har varit ett försök till att hindra alltför stora rusningar genom att göra det mer behändigt för alla att handla flexibelt.

Det finns också en allmän efterfrågan på längre öppettider. Enligt Mikko Junttila på Åbo handelslag (TOK), vill affärerna vara till tjänst på ett mer behändigt sätt också för sådana som arbetar med skiftarbete, till exempel sjukvårdare, chaufförer eller postarbetare.

- För tillfället ser det ut som att kunderna röstar för dessa längre öppettider då de också använder sig av dem. Seniorer är de som tar sig till affären som tidigast, till kvällen kommer familjer och till sena kvällen ser man många unga vuxna. Ändå beror mycket på regionen man befinner sig i, säger Junttila.

Säkerheten i fokus

Även säkerheten har varit en stor fråga för kedjorna i och med övergången till längre öppettider. Kan man garantera att affärerna hålls trygga då natten kan föra med sig alla slags besökare?

- Vi funderade på det när vi började utveckla öppettiderna, men med tiden har vi lärt oss att det inte egentligen finns några större säkerhetsrisker med längre öppettider, berättar Junttila.

- Jag har nog inte varit med om någon hotande situation. Berusade personer kan ju komma ibland och jag hörde från en kollega att ungdomar kastat mjöl omkring sig i butiken. Annars har vi ordningsvakter vi kan kalla på om det behövs, säger Charlotta Weckström som arbetar på en affär som har öppet dygnet runt.

Arbetarnas mående under sena kvällar

Med längre öppettider kommer också nya chanser för arbetstagare. Möjligheten till kvällsersättning och sommarjobb ökar, men hur kan den mentala hälsan påverkas?

- Det är tungt. Jag har varit på natturer hela förra veckan så nu är jag helt slut, säger Weckström.

Hon säger också att hon inte egentligen är någon nattuggla så för de som är vana vid att vara uppe sent kan jobbet vara lättare.

En överraskning för henne var också det att det under nattetid endast finns två arbetare på plats i den relativt stora affären hon jobbar i. Arbetsbördan kändes enligt henne ändå inte för stor.

Eftersom öppettiderna ökat så ökar också arbetsbördan. Har då fler arbetsplatser uppstått på marknaden?

- Vi har definitivt ökat arbetsmängden i och med längre öppettider och därför har vi också anställt fler arbetstagare, säger Junttila.

Att affärer har längre öppettider är alltså en trend som får mera fart hela tiden och inte kommer att försvinna tillsammans med pandemin. Den starka efterfrågan kommer att garantera den saken.

Diskussion om artikeln