Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ishockeyligan ska genomföras enligt nuvarande programmet – matcher utan publik fortsätter

Från 2021
Uppdaterad 05.01.2021 21:11.
Kärpät- och Jukuritspelare kämpar om pucken framför Kärpäts mål.
Bildtext Kärpät vann kvällens match mot Jukurit efter straffar.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Grundserien ska fortsätta som planerat, även om det kräver att matcher spelas utan publik. Det beslutet har ligan och klubbarna fattat. "Nu måste vi titta på de alternativ som är minst dåliga", säger ligans vd Riku Kallionemi.

Att spela matcher utan publik var under hösten otänkbart för ishockeyligan, men i december gick man ändå in för den lösningen. Det kommer också att få en fortsättning i januari.

Ligan och klubbarna bestämt att grundserien ska fortsätta i normal takt även om det betyder att fansen inte får se matcherna på plats.

– Åtminstone tillsvidare håller vi fast vid det matchprogram som vi presenterade efter jul. Det betyder att varje lag åtminstone ett tag måste spela matcher utan publik.

– Vi har gått igenom alla bra alternativ och nu måste vi titta på de som är minst dåliga. Fönstret för att genomföra den här säsongen minskar, säger ligans vd Riku Kallionemi till Yle.

Restriktioner har förlängts och på flera områden är det förbjudet med sammankomster för mer än tio personer fram till slutet av januari.

– Läget är kritiskt men vi fortsätter att arbeta med klubbarna för att hitta lösningar så att vi kan säkerställa en fortsättning efter den här säsongen, säger Kallioniemi.

Segrar för Kärpät och Jokerit

Kvällens enda match i ishockeyligan spelades utan publik i Uleåborg där Kärpät inledde kalenderåret 2021 med seger över Jukurit efter straffar.

Hemmalaget Kärpät ledde med 1–0 efter 40 minuter men efter två mål på tretton sekunder i sista perioden vände Jukurit på steken.

Mika Pyörälä lyckades ändå kvittera för Kärpät då 14 sekunder återstod av den tredje perioden och i straffläggningen avgjorde Radek Koblizek.

För Jokerit blev resan till Sotji lyckad då laget vann dagens match med 5–0. Hemmalaget stod emot under den första halvan, men då Jokerit till slut spräckte nollan rann det hela i väg.

– Det var en elegant och professionell insats av laget. Vi blev inte frustrerade fast det dröjde till den 32:a minuten innan vi gjorde mål. I själva verket så spelade vi bra i 60 minuter, kommenterar tränaren Lauri Marjamäki på klubbens webbplats.

Resultat:

Kärpät – Jukurit 3–2 efter straffar (1–0, 0–0, 1–2, 0–0, 1–0)
17.59 1–0 Shaun Heshka (Juhamatti Aaltonen, Cody Kunyk)
46.35 1–1 Jesper Piitulainen (Markus Oden)
46.48 1–2 Julius Vähätalo (Aleksandr Jakovenko, Sami Rajaniemi)
59.46 2–2 Mika Pyörälä (Jussi Jokinen, Juhamatti Aaltonen)
65.00 3–2 Radek Koblizek

HK Sotji – Jokerit 0–5 (0–0, 0–3, 0–2)
32.07 0–1 Nicklas Jensen (David Sklenicka, Jonathan Pudas)
36.32 0–2 Henrik Haapala (John Norman)
38.17 0–3 Nicklas Jensen (Viktor Lööv, Jordan Schroeder)
40.56 0–4 Jesse Joensuu (Peter Regin, Brian O´Neill) pp
59.22 0–5 Antti Pihlström

Diskussion om artikeln