Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lugnare mellandagsrea i Vasa än normalt: ”Men de kunder som kommer, de kommer på allvar för att köpa”

Från 2021
Två kvinnor i likadana stickade tröjor och munskydd står inne i en klädbutik.
Bildtext Carola Svahn-Salomäki äger en klädbutik i Vasa centrum. Anna Backman är försäljare i butiken.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Som väntat har mellandagsrean varit lugnare i år på grund av coronapandemin, och speciellt festkläder har varit svårsålda. Men för flera affärer i Vasa har försäljningen ändå varit helt okej.

Anna Backman, försäljare vid en klädbutik i centrum, säger att det varit färre impulsköp.

– De två första dagarna av mellandagsrean brukar vara helgalna, men nu har det varit mer utspritt, berättar varuhuschefen Tiina Lindström i Vasa när Yle Österbotten kollar hur rean gått bland affärerna i Vasa.

Och visst brukar mellandagsrea vara synonymt med trängsel i butiker, men i år har den värsta trängseln uteblivit och ifall man spatserat omkring i Vasa centrum har ruljansen i butikerna sett ut som den brukar en vanlig vardag.

Man märkte det genast efter julen att det blev ganska lugnt

Det konstaterar också Maarit Suhonen, som äger en inredningsbutik i centrum.

– Man märkte det genast efter julen att det blev ganska lugnt. Folk vågar kanske inte sig ut, säger Suhonen som tog över butiken i början av året.

Suhonen berättar att det innan jul ändå var mer liv i butiken.

– Vi hade rätt bråttom till och med. Inte i början av december, men ett par veckor innan julafton. Så julhandeln gick ganska bra.

Kvinna i munskydd står inne i inredningsbutik.
Bildtext Maarit Suhonen äger en inredningsbutik i Vasa centrum.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Suhonen säger att julhandeln och mellandagsrean är viktiga, eftersom januari och februari sedan brukar vara lugna.

– Det brukar vara ganska lugnt i början av våren innan påsk och vårsäsongen börjar ordentligt. Men det är bra att förra året är över, jag har klarat mig. Nu ser jag på framtiden med positiv attityd och jag tror att allt kommer att bli bra, säger Suhonen.

Mer eftertänksamma köp

Anna Backman, försäljare på en klädbutik i centrum som fokuserar på mer exklusiva märken, säger också att mellandagsrean varit lugnare än normalt, men att det ändå gått förvånansvärt bra, med tanke på omständigheterna.

– Folk har köpt, men de köper lite andra produkter. Istället för att impulsköpa en skjorta, har de kanske satsat på att investera i en lite snyggare jacka, tröja eller byxor. Kläder som man använder lite mer. Lite mer eftertänksamma köp.

Butiksägaren Carola Svahn-Salomäki instämmer:

– De kunder som kommer, de kommer på allvar. Men det är färre kunder som bara går runt. Kanske på grund av coronan, att man far inte till butiken om man inte är allvarlig, säger Svahn-Salomäki.

Svahn-Salomäki säger också att de inte haft lika mycket rea som vanligt, eftersom coronasituationen gjort att de haft mindre kläder i lager än vanligt.

– Många varor har tagit slut innan rean. Säkert skulle vi haft en bättre försäljning med ett större lager. Men tycker det är mer friskt att inte sälja så mycket när det är rea.

I våras trodde man att det här tar slut, hela businessen. Men på sommaren kom turisterna och stamkunderna

Svahn-Salomäki är, liksom Suhonen, glad över att året är över.

– I våras trodde man att det här tar slut, hela businessen. Men på sommaren kom turisterna och stamkunderna. Så det var egentligen två och en halv månad som var lite tuffare, sen sommaren var den bästa någonsin, och hösten, julhandeln och mellanhandeln har varit nästan som ifjol.

– Vi kar kommit över det här hemska året och hittills har cirka 10 procent av omsättningen fallit, så vi lyckats ganska bra om man hört på många andra.

Friluftskläder säljer, men inte festkläder

Yle Österbotten har också ringt runt till några större butikskedjor i Vasa för att kolla läget, och även om alla konstaterar att det varit en lugnare mellandagsrea än normalt, varierar försäljningen beroende på vad butikerna har för inriktning.

Vi klär inte folk för fest, eftersom det inte är några fester, berättade till exempel försäljaren Anna Backman vid den privatägda butiken.

Och det bekräftar också en klädbutikskedja i centrum, som har stor betoning på festkläder.

Enligt butikschefen var bortfallet inte lika stort som i våras, men hen säger ändå att de lidit mer på grund av deras inriktning än andra klädbutiker, trots att de började sin rea redan innan jul. En stor del av deras omsättning brukar komma under december och maj.

Ale.
Bildtext Friluftskläder har gått ganska bra åt, medan festkläder har varit mer svårsålda.
Bild: Tiia Lillkvist /Yle

För en sportbutikskedja i Stenhaga, som erbjuder mycket friluftsartiklar, har däremot försäljningen gått ganska långt som det brukar, enligt varuhuschefen Tiina Lindström.

Enda skillnaden har varit att försäljningen varit mer utspridd och inte så koncentrerad till de första readagarna, som det brukar.

– Vi har också märkt att inte hela familjen kommer till butiken, utan kanske en förälder och ett barn. Man handlar, tar hem, provar och för tillbaka om det inte passar, säger Lindström.

En klädbutiksföretagare i centrum, med både vardags och festkläder, säger att julen var sämre än ifjol, men ändå överraskande bra. Däremot var mellandagsrean sämre än väntat.

En liknande klädbutikskedja i Stenhaga, säger att läget har märkts av och att försäljningen varit sämre än tidigare, även om det ändå gått helt okej med tanke på omständigheterna.