Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: "Slopa hemvårdsstödet" – professor Markus Jänttis arbetsgrupp synar sysselsättningsaspekten

Från 2021
Uppdaterad 06.01.2021 18:52.
Ett litet barn i halare och mössa leker i en sandlåda.
Bildtext Arbetsgrupp föreslår att hemvårdsstödet helt slopas.
Bild: Antti Laakso / Yle

En arbetsgrupp som funderat över hemvårdsstödet för barn föreslår för regeringen att stödet slopas, uppger Helsingin Sanomat.

Gruppen, som utgörs av oavhängiga experter och som är sammanställd av Arbets- och näringsministeriet, anser att slopandet av stödet är en central metod för att förbättra sysselsättningen.

Arbetsgruppen räknar enligt tidningen med att Finland får 10 000 fler sysselsatta på lång sikt om hemvårdsstödet slopas. Främst skulle kvinnors sysselsättning förbättras eftersom de använder sig av stödet mer än män, slår gruppen fast.

Professor Markus Jäntti utanför Economicum
Bildtext Markus Jäntti är professor i ekonomi vid Stockholms universitet.
Bild: Helsingfors universitet/Linda Tammisto

Om hemvårdsstödet för barn slopas är det ändå inte entydigt att det medför inbesparingar för den offentliga sektorn eftersom behovet av kommunala dagvårdstjänster skulle öka.

Gruppen med nio experter leds av professorn i ekonomi Markus Jäntti. Gruppens slutrapport väntas bli färdig senare i vinter.

Hemvårdsstödet är inskrivet i nuvarande regeringsprogram

Regeringen kommer nödvändigtvis inte att förverkliga slopandet av stödet – det är en het politisk fråga.

Av regeringspartierna vill i synnerhet Centern bibehålla möjligheten att vårda små barn hemma med hjälp av hemvårdsstödet. Centern anser att småbarnsföräldrar bör ha möjlighet att själva välja vårdform.

Bibehållandet av stödet i sin nuvarande form ingår också i regeringsprogrammet.

Stödet för vård av barn utgörs av en vårdpenning på 340 euro och ett vårdtillägg på 180 euro. Stödet är större om det finns flera barn under skolåldern i familjen. En del kommuner betalar därtill kommunalt stöd på några hundra euro.

Annika Saarikko tillbakavisar idén: Det handlar om värderingar

Centerns ordförande, vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko, tillbakavisar idén om slopat hemvårdsstöd.

Hon skriver på Facebook att familjeledigheter och hemvårdsstöd för vård av småbarn handlar om familjevärderingar och att hon därför försvarar hemvårdsstödet.

 - Finland behöver mera barn. Orsaken till att det föds så lite barn är de unga vuxnas stora osäkerhet, och man ska inte tynga ner dem ytterligare genom att försvaga familjeförmånerna, skriver hon. 

Källor: HS, STT

Diskussion om artikeln