Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Demokraternas våta dröm kan vara på väg att besannas i Georgia

Från 2021
Uppdaterad 06.01.2021 12:57.
Montage/grafik av flera bilder. Till vänster syns en man som sitter framför en bokhylla. Han ler in i kameran. Till höger syns en grupp med hurrande människor som håller upp plakat. I mitten syns journalist Ville Hupa samt ett citattecken.
Bildtext Det ser ut att gå vägen åtminstone för demokraten Raphael Warnock i senatsvalet i Georgia. Valet kan ses som demokraternas comeback, skriver Svenska Yles USA-korrespondent.
Bild: Montage: EPA-EFE, AFP/Lehtikuva och Yle

Senatsvalet i Georgia blev exakt den politiska thriller som många förväntade sig.

När den här artikeln skrivs är ännu de slutliga resultaten oklara, men det verkar klart att demokraterna vinner åtminstone den ena av de två senatsposterna, möjligen båda.

Demokraten och baptistpastorn Raphael Warnock vinner över republikanen och senatorn Kelly Loeffler. Warnock gör historia genom att bli den första afroamerikanska senatorn från Georgia.

I det andra senatsracet har den 33-åriga demokraten Jon Ossoff i skrivande stund en hårfin ledning på drygt 16 000 röster över sittande senatorn och affärsmannen David Perdue.

Ifall Perdue lyckas försvara sin senatorspost när alla röster är räknade och republikanerna behåller en knapp senatsmajoritet, begränsas Bidens politiska rörelseutrymme avsevärt

Ifall Ossoffs ledning håller till slut, skulle både demokraterna och republikanerna ha 50 senatorer var.

Det ger demokraterna övertaget i och med att kommande vicepresidenten Kamala Harris får den avgörande rösten i senaten.

Då skulle demokraternas våta dröm – kontroll över Vita Huset, senaten och representanthuset – besannas.

Marginalerna är små men konsekvenserna kan bli betydande.

Senatens sammansättning avgör Bidens politiska spelrum

Den blivande presidenten Joe Biden har alltid profilerat sig som en moderat demokrat men hans politiska plattform innehåller flera ambitiösa och i amerikansk kontext liberala målsättningar.

Stora satsningar på klimatet, en expansion av den offentliga hälsovårdsförsäkringen och investeringar i den offentliga utbildningen för att nämna några exempel.

Kontroll över senaten ger Biden och demokraterna en unik möjlighet att driva igenom åtminstone vissa av målsättningarna. Pressen på Biden från partiets vänsterfalang på att genomföra så många av dem som möjligt kommer sannolikt att bli enorm.

En demokratiskt ledd senat ger också Biden möjligheter att göra minister- och domarutnämningar utan att behöva bekymra sig för hur republikanerna förhåller sig till dem – så länge han har de egna senatorerna bakom sig.

Republikanen David Perdue försvarar sin senatorspost i dubbelvalet i Georgia den 5 januari 2021.
Bildtext David Perdue är republikansk senator. Kommer han få fortsätta? Det får vi se när rösterna räknats.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ifall Perdue lyckas försvara sin senatorspost när alla röster är räknade och republikanerna behåller en knapp senatsmajoritet, begränsas Bidens politiska rörelseutrymme avsevärt.

Då kan vi med stor sannolikhet räkna med ett fortsatt politiskt skyttegravskrig i Washington, där en republikanskt ledd senat gör sitt bästa för att sätta stopp för det som av många konservativa väljare uppfattas som "radikal och revolutionär" agenda från demokraterna.

Därför är valet i Georgia så viktigt, rentav avgörande med tanke på de kommande åren i amerikansk politik.

En symbol för demokraternas comeback

Oavsett hur det slutliga resultat i Georgia ser ut, kan delstaten ses som ett slags symbol för demokraternas comeback efter fyra år av Trumpstyre.

Att partiet når framgång just i Georgia – ett långvarigt republikanskt fäste – beror mycket på stödet från den växande andelen svarta och latinoväljare.

Georgias befolkning har blivit etniskt mer brokig – precis som hela USA:s.

Nytt politiskt drama i Washington att vänta – men ändrar inte på slutresultatet

Medan thrillern i Georgia kulminerar, inleds redan det följande politiska dramat i huvudstaden Washington DC.

En liten grupp republikanska senatorer tänker på onsdagen låta bli att erkänna Joe Bidens valseger i elektorskollegiet, i enighet med Donald Trumps önskemål.

Det kan högst fördröja processen med att fastställa Bidens seger i kongressen men inte mer än så.

En bild på Donald Trump i kostym tagen nerifrån.
Bildtext President Donald Trump har på många sätt försökt vända resultatet i presidentvalet.
Bild: Erin Schaff / EPA

Mini-upproret illustrerar ändå vilken makt Trump – som vägrat erkänna sitt nederlag i presidentvalet – fortfarande har över sitt parti.

Men det visar också på en splittring inom republikanerna.

Flera namnstarka senatorer – till exempel senatsledaren Mitch McConnell och senatorerna Marco Rubio och Tom Cotton – ställer inte upp bakom utspelet.

Både demokraterna och republikanerna måste på var sitt sätt anpassa sig till en ny politisk era.

Diskussion om artikeln