Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien har flest dödsfall i coronapandemin i Europa – en cerise blomma ska ge hoppet tillbaka

Från 2021
Till vänster syns vårdare i munskydd och uniform som står bredvid en vit skylt med text om coronavaccinet på. På skylten finns också en cerise blomma. Till höger syns en till vårdare. I mitten en bild på redaktör Christin Sandberg samt ett citattecken.
Bildtext Italien hoppas att vaccinet skall ta udden av coronapandemin skriver Svenska Yles medarbetare Christin Sandberg.
Bild: Bildmontage: Alamy / All Over Press, Yle

Italien har haft flest dödsfall i Europa under coronapandemin.

Bara under ett dygn den 3 december avled 993 personer, vilket var den högsta siffran sedan pandemin bröt ut. Totalt dog 73 029 personer i Covid-19 ifjol. Över två miljoner har smittats.

Den första coronavågen tog landet på sängen och innebar, som det tycktes, snabba beslut om nedstängningar och hårda restriktioner.

Med facit i hand verkar besluten kommit aningen sent, då smittspridningen redan var ett faktum. Dödstalen följde snabbt.

Till en början och under våren var det mestadels norra Italien och framför allt regionen Lombardiet som drabbades. Många minns kanske bilderna på militärfordon i rad som fraktade kistor.

Sedan kom sommaren och semestrarna och viruset fick inte lika mycket uppmärksamhet.

Så, trots erfarenhet och en större beredskap både på politisk nivå och på landets sjukhus, slog den andra vågen till i en större omfattning än den första, både med avseende på smittspridning och tusentals fler dödsfall runt om i landet.

I ett desperat försök att få kontroll på situationen var landet återigen en så kallad ”röd zon” under jul - och nyårshelgerna. Det innebär att allt utom livsmedelsaffärer, apotek och tobaksaffärer tvingades hålla stängt.

Primula står för ljus och hopp

Hoppet står till en cerise vårblomma, symbolen för vaccinet i Italien. som ska inge just hopp under det nya året.

Det är arkitekten Stefano Boeri som designat den rosafärgade primula-blomman som pryder de 1 500 tillfälliga vaccinationspaviljonger som satts upp runtom i landet.

Vaccinationsprogrammet går under namnet ”Italien återföds med en blomma”. Tanken är att platsen för vaccinationen ska vara ljus och inte förknippas med militärförläggningar eller mörka containrar.

Förutom några rapporter om att kraftiga snöfall tillfälligt stoppade vaccinleveranserna, som sköts av militären, har planen för vaccinering av landets befolkning sjösatts.

Läkare, sjuksköterskor och övrig vårdpersonal har börjat vaccineras. Liksom de äldre. Men det kommer ta sin tid. Italien har Europas äldsta befolkning. 14 av landets 60 miljoner är över 65 år.

Vaccinet är gratis och kommer inte vara obligatoriskt. I alla fall inte till en början.

Polemiken är dock i full gång. Inte minst kring frågan om vaccinet borde vara obligatoriskt.

Vaccinmotståndarna, de så kallade ”No vax", säger att de inte tänker vaccinera sig. Det handlar om cirka 15 procent av befolkningen.

Parallellt med dem finns ungefär lika många som är tveksamma till vaccinet och oroliga för dess eventuella biverkningar.

Runt 60 procent har i opinionsundersökningar har dock sagt sig villiga att vaccinera sig.

Inte blir det lättare för människor att förhålla sig till vaccinet när läkare i direktsändning proklamerar att de aldrig kommer att ta coronavaccinet.

Undrar om en cerise blomma kan råda bot på det.