Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-kommissionen gav grönt ljus för Modernas coronavaccin

Från 2021
Uppdaterad 06.01.2021 17:58.
En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Moderna.
Bildtext Modernas coronavaccin används redan i flera länder.
Bild: 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

EU-kommissionen har godkänt den amerikanska läkemedelstillverkaren Modernas coronavaccin.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kom redan tidigare under dagen med ett positivt besked om Modernas vaccin EMA och rekommenderade att det godkänns för EU:s del..

- Nu då vi har godkänt ett andra vaccin, Modernas vaccin, kommer vi att ha ytterligare 160 miljoner doser. Och fler vacciner är på väg, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Modernas vaccin används redan i flera länder, bland annat i USA och Storbritannien.

EMA: "Ytterligare ett verktyg som kan ta oss ur krisen"

Enligt läkemedelsmyndigheten EMA uppfyller Modernas coronavaccin EU:s standarder. Myndigheten anser att det är säkert, och att det kan ges till personer över 18 år.

– Det här vaccinet är ytterligare ett verktyg för oss att ta oss ur krisen. Att vi nu har ett andra coronavaccin som vi kan rekommendera - drygt ett år efter att WHO förklarade att viruset lett till en pandemi - är ett bevis på alla involverades ansträngningar och engagemang, säger EMA:s direktör Emer Cooke.

Effektivitet: 94,1 procent

Modernas vaccin tas i två doser. Den andra dosen ska tas 28 dagar efter den första dosen.

Modernas vaccin har i undersökningar testats på cirka 30 000 människor. Undersökningarna visar att vaccinet har en effektivitet på 94,1 procent.

För personer i riskgruppen – alltså sådana som kan insjukna svårt, exempelvis kroniskt lungsjuka och hjärtsjuka – har vaccinet en effektivitet på 90,9 procent.

Personerna i testgruppen fick bara milda biverkningar av vaccinet, bland annat trötthet, feber, huvudvärk, muskelvärk, illamående och frossa.

EMA fortsätter att övervaka vaccinet och dess effektivitet och säkerhet.

Det första coronavaccinet som godkändes i EU – och som närmare 7 000 finländare fått – var Pfizer-Biontechs vaccin.