Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pärmäkoski behöll sin placering i jaktstarten – Matintalo klättrade efter urstark insats

Från 2021
Uppdaterad 06.01.2021 15:32.
Krista Pärmäkoski stakar
Bild: AFP / Lehtikuva

Krista Pärmäkoski följde upp gårdagens femteplats med att knipa samma placering i dagens jaktstart i Tour de Ski. Johanna Matintalo gjorde i sin tur en riktigt stark tävling och hade den femte bästa etapptiden av alla åkare.

Krista Pärmäkoski har under Tour de Ski visat att formen är på uppåtgående, och i tisdagens fristilslopp var hon inte mer än drygt tio sekunder från en pallplacering.

Finländskan slutade då femma som också var hennes startposition i dagens jaktstart som avgjordes i klassisk stil. Inför loppet räknade Pärmäkoski med att det skulle gå undan redan från start och trodde att det skulle bildas en tätklunga.

Så blev det också då Jessica Diggins tappade sitt försprång på det första varvet. Diggins föll dessutom i en kurva och amerikanskan, Julia Stupak, Ebba Andersson och Rosie Brennan bildade en kvartett i täten.

Pärmäkoski och Tatiana Sorina hade i sin tur ögonkontakt med tätklungan men låg ungefär en halvminut bakom och klarade inte av att åka i kapp. Pärmäkoski besegrade sedan Sorina i en spurtduell och knep femteplatsen.

– Det var en svår dag och jag är besviken. Det gick verkligen fort i början och jag försökte åka i kapp men klarade inte av det. Tillsammans med Sorina gick det inte heller och avståndet växte.

– Jag kommer nog att fortsätta touren. Det var lite i underkant men inte helt dåligt, säger Pärmäkoski till Yle.

Stupak bäst på målrakan

Ebba Andersson försökte spräcka tätklungan på det andra varvet utan att lyckas, men på det sista varvet blev det en trio då Rosie Brennan inte klarade av att följa.

Andersson, Stupak och Diggins gjorde upp om segern på målrakan där ryskan var starkast. Hon tog sin första seger i ett distanslopp i världscupen då hon vann före Andersson och Diggins.

– Det var ett tufft och taktiskt lopp. Jag är väldigt glad, sa en rörd Stupak som tillägnade segern till sin son som fyller ett år i dag.

Bakom toppåkarna gjorde Johanna Matintalo en urstark insats. Mantintalo startade som 26:e åkare men korsade mållinjen på 15:e plats. Finländskan hade den femte snabbaste etapptiden av alla i fältet.

– Jag är nöjd med resultatet men det var ingen fulländad insats. Jag fick en bra rygg på det första varvet och kunde sedan hålla farten uppe. Den här tävlingen bådar gott för framtiden, säger Matintalo.

Resultat, jaktstart 10 km (k):

1. Julia Stupak RUS 29.24,7
2. Ebba Andersson SWE +0,7
3. Jessica Diggins USA +0,8
4. Rosie Brennan USA +17,3
5. Krista Pärmäkoski FIN +37,3
6. Tatiana Sorina RUS +38,3
7. Alisa Zjambalova RUS +58,5
8. Katharina Hennig GER +58,5
9. Katerina Razymova CZE +59,3
10. Natalija Nepriajeva RUS +1.01,7
--------------------
15. Johanna Matintalo FIN +1.27,3
31. Jasmi Joensuu FIN +3.17,3

Tour de Ski 5/8:

1. Jessica Diggins USA 1.54.15
2. Rosie Brennan USA +22
3. Julia Stupak RUS +58
4. Frida Karlsson SWE +1.29
5. Tatiana Sorina RUS +1.53
6. Ebba Andersson SWE +2.08
6. Krista Pärmäkoski FIN +2.08
-----------------
20. Johanna Matintalo FIN +4.42
36. Jasmi Joensuu FIN +8.17