Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I natt: Fyra döda efter kaoset i Capitolium – det här hände när Trump-supportrar stormade kongressen i USA

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 10:13.
Så här såg det ut när Kapitolium stormades - Spela upp på Arenan

Aldrig tidigare i modern tid har hundratals demonstranter brutit sig in genom polisens avspärrningar vid kongressbyggnaden Capitolium i Washington, USA. Men efter att sittande president Donald Trump hade talat till sina anhängare den 6 januari 2021 var det precis det som hände. Somliga kallar det en kupp, medan deltagarna kallade sig patrioter med rätt att besöka folkets hus - kongressen.

Se vår livesändning med start kl. 7.15 på torsdag morgon den 7.1.2021.

I korthet: Detta har hänt

 • President Donald Trump höll ett tal utanför Vita huset i Washington. Hans anhängare som samlats för att hylla honom stannade kvar efter talet. Stämningen blev spändare och våldsam.
 • Säkerhetsbarriärer revs ned, och demonstranter började klättra längs väggarna och tog sig in i kongressbyggnaden.
 • Trumpanhängare trängde sig igenom ett område som spärrats av vid Capitolium, och tog sig ända in i den så kallade rotundan.
 • Polisen svarade med dragna vapen och tårgas. Polisen bad om förstärkning, och nationalgardet kallades in.
 • Minst fyra personer ha dött i samband med demonstrationen. Det meddelar den lokla polisen. En av dem är en kvinna som skottskadades under demonstrationerna. Hon ska ha blivit skjuten av polisen. Enligt sjukhuskällor finns det också skadade.
 • Polisen har också meddelat att de hittat två rörbomber samt ett fordon med både vapen och molotvcocktails (brandbomber).
 • Polisen har också gripit 52 personer.
 • Politiker, tjänstemän och journalister inne i byggnaden evakuerades.
 • Den tillträdande presidenten Joe Biden vädjade i ett direktsänt tv-tal till president Trump. Han borde se till att det blir ett stopp på det som sker på kongressområdet. Strax efter det uppträdde Trump och talade om "ett stulet val" och att det är klart att folk är upprörda. Han talade också om lugn och fred: "Ni måste gå hem nu".
 • Vid midnatt finsk tid meddelade polisen att byggnaden är utrymd. Utanför Capitolium fortsatte protesterna trots utegångsförbudet från klockan 18 lokal tid.
 • Strax efter kl 03 finländsk tid återupptog kongressen sitt plenum med enhälliga fördömanden av inhemsk terrorism, som "fördröjde demokratin med bara några timmar".
 • Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC har meddelat att undantagstillståndet som råder i Washington i 15 dagar. Det innebär att undantagstillståndet pågår till den 21 januari, alltså en dag efter att Joe Biden svurits in som president. I praktiken innebär det att utegångsförbud kan utlysas när som helst, enligt Fox News.

Här kan du se bilderna i från kaoset i Capitolium.

Den bruna läderstolen där en ung kille sitter med den amerikanska flaggan runt axlarna har knappast hunnit svalna efter att vicepresident Mike Pence i snabb takt tvingats lämna. Anledningen: Hundratals Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden Capitolium på onsdag. Myndigheterna tvingades utrymma byggnaden och debatten inför senaten och representanthuset omröstning om presidentvalsresultatet fick skjutas upp till senare på onsdag kväll (lokal tid).

En del av demonstranterna var fredliga. De betedde sig som turister på en utvidgad rundtur i de flotta korridorerna. Men tv-kanalerna visar också bilder av en karnevalliknande maskerad. Folk tog sig in i senatorernas rum, la fötterna på skrivborden, plockade med sig souvenirer. Sedan ingrep polisen och det blev våldsammare.

I samband med demonstrationerna ska minst fyra personer ha dött och flera skadats. En av dem som dog var en kvinnan som skottskadades inne i Capitolium. Några ytterligare detaljer om vad som hänt och vilken kvinnans roll var har inte bekräftats myndigheterna.

Den lokala polisen i Washington DC meddelar att de hittat två rörbomber; en utanför republikanernas dörr, och en utanför demokraternas dörr i kongressen. Polisen har också hittat ett fordon med både vapen och molotovcocktails (brandbomber). Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Strax innan demonstranterna stormade byggnaden höll den sittande presidenten Donald Trump ett tal till sina anhängare som samlats i Washington. Enligt Trump vill ingen av dem se att deras valseger stjäls av vänsterdemokraterna och medierna.

Donald Trump uppmanade vicepresident Mike Pence att inte erkänna Joe Bidens valseger. Den här uppmaningen följde inte Mike Pence och strax efter att Pence hade meddelat detta började demonstranterna ta sig över och igenom barrikaderna.

På tv-bilder och fotografier ser man hur polisen bemöter Trump-anhängarna med dragna vapen och tårgas.

Trump manar till lugn men hävdar att hans valseger är stulen

Den lokala polisen summerar: demonstranterna inledde en laglig demonstration, med yttrandefrihet som garanteras dem i grundlagen. Sedan bröt de sig in i kongressbyggnaden, skadade poliser och byggnaden.

För att stävja demonstrationerna kallades Washingtons nationalgarde in och ett utegångsförbud mellan kl. 18 och klockan 06 nästa morgon utlystes.

Efter både intern och extern press från republikaner och demokrater om att Trump ska lugna ner protesterna kommer han med följande meddelande till sina supportrar:

– Kom ihåg denna dag för evigt.

Trump upprepar de felaktiga påståendena om systematiskt valfusk, men i lite försiktigare formuleringar; "En jordskredsseger är ondskefullt tagen ifrån de stora patrioterna som har behandlats illa så länge".

Hård kritik från många håll

Vissa kallar det som skett en kupp. Andra hävdar att det var poliser som släppte in demonstranterna.

Republikanen Ken Buck från Colorado berättade om händelserna i amerikansk tv: Han satt i salen när det blev oroligt och polisen kom in för att uppmana alla att sitta kvar.

Tio minuter senare uppmanades de sätta på sig sina gasmasker. Sedan blev det skottlossning och glaskrossning. Politikerna försökte barrikadera dörrarna med möbler. Därefter evakuerades de.

Buck hade räknat med oroligheter utanför kongressbyggnaden. Men att demonstrationerna skulle nå hjärtat av den amerikanska demokratin hade ingen räknat med.

Buck säger i NBC-sändningen sig vara glad över att president Trump uppmanade alla att gå hem och upphöra med våldet. Men nu behövs en fredlig övergång på presidentposten. Vi måste respektera valresultatet, säger republikanen Buck.

Hur kunde det hända?

Flera amerikanska medier har lyft fram att något liknande inte har skett i modern tid. Medan läget utvecklades frågade sig flera programledare och kommentatorer hur det är möjligt att kongressbyggnaden inte var hårdare bevakad.

Polariseringen har ökat ytterligare sedan presidentvalet blev klart. Trump har fortsatt hävda valfusk, trots att flera domstolar kommit fram till att det inte finns några bevis på omfattande valfusk.

"Inte oenighet – det är kaos, på gränsen till uppror"

Blivande president Joe Biden höll ett åtta minuter långt tal där han konstaterar att den amerikanska demokratin är under attack.

– Detta är inte oenighet, det är oordning, det är kaos, det gränsar till uppror och det måste ta slut nu, sa Biden.

Här är ett kortare klipp från Bidens tal (ett längre klipp finns längre ner i texten).

Biden: Det här är inte demonstrationer, det här är ett uppror - Spela upp på Arenan

Behandlingen i kongressen återupptogs några timmar senare. Både republikanska och demokratiska politiker i representanthuset och kongressen fördömde Trump-demonstranternas agerande i skarpa ordalag. Vicepresident Mike Pence var den första talaren. Senatens ledare Mitch McConnell fortsatte.

– De försökte störa demokratin, de misslyckades, säger republikanernas McConnell. Vår nation grundades uttryckligen för att folkets fria vilja skulle fyllas. Inte rädsla eller styrka, utan fredligt uppfyllande av folkets vilja. Vi fullföljer detta enligt boken och bokstaven. Vinnaren i 2020-valet blir president.

Kriminellt agerande får inte dominera i kongressen. Här finns motståndskraft, vår demokrati är stark. Folket förtjänar inget mindre, avslutade McConnell.

Republikanen Tom Cotton är inne på samma linje.

Marco Rubio säger, enligt Fox News att det inte är något patriotiskt med det som händer i Capitolium.

– Det här är tredje världens anti-amerikansk anarki, säger Rubio.

Också sittande vicepresident Mike Pence fördömde de våldsamma supportrarnas agerande.

– Ni vann inte. Våld vinner aldrig, sa Pence till en grupp demonstranter.

Kunde fortsätta

Under onsdagkväll (lokal tid) kunde debatten fortsätta i kongressbyggnaden efter att alla obehöriga lämnat byggnaden och man hade gjort en säkerhetscheck.

Sociala mediejätten Twitter meddelar att man blockerar president Trumps konto och flera tweets plockas bort från hans flöde i tolv timmar. Twitter kräver också att Trump raderar tre tweets.

I amerikansk tv och press diskuteras om presidenten kan tillåtas fortsätta de sista 14 dagarna eller om han är farlig för USA. Röster om en riksrättsprocess mot Trump har återigen höjts från demokratiskt håll.

Skarpa reaktioner från andra demokratier

Samtidigt reagerar också ledare i omvärlden på det som händer i USA.

Nato-chefen Jens Stoltenberg var tidigt ute och kallade det som hände chockerande. Han påminde om att resultatet i demokratiska val måste respekteras.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beskriver demonstranteras beteende som skamligt.

Frankrikes Emmanuel Macron:

Flera tidigare amerikanska presidenter har uttalat sig om händelserna i Washington.

George W. Bush anklagar sina republikanska kolleger för att ha eldat på oroligheter i ett läge som påminner om "en situation i en bananrepublik".

Barack Obama pekar också mot republikanerna och Donald Trump som enligt Obama fortsatt att ljuga om valresultatet utan att ha några bevis.

Också Finlands president Sauli Niinistö kommenterade händelserna i flera Twitteruppdateringar.

Så här kommenterade blivande president Joe Biden händelserna i Washington. Klippet är 8 minuter långt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Här är vår liveblogg från nattens händelser:

Anhängare till president Trump tar sig in i kongressbyggnaden i huvudstaden Washington den 6 januari 2020.
Bildtext Trumpanhängare bröt sig in i kongressbyggnaden
Bild: AFP / Lehtikuva
Kongressledamöter flyr undan oroligheter under kongressens session som avbröts av Trumpanhängare den 6 januari 2021 i Washington.
Bildtext Kongressledamöter evakueras
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen uppmanade kongressmedlemmar att plocka fram gasmasker som förvaras under stolarna i salen, och förbereda sig på att använda dem.

Anhängare till president Donald Trump har trängt sig in i kongressbyggnaden i Washington den 6 januari 2021.
Bildtext Trumpanhängare inne i den berömda rotundan
Bild: AFP / Lehtikuva

Det har rapporterats om beväpnade personer inne i byggnaden och skottlossning.

Poliser och Trumpanhängare utanför kongressbyggnaden i Washington den 6 januari 2021.
Bildtext Poliser och Trumpanhängare utanför kongressen
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln