Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Biden har en tuff utmaning framför sig när han ska förena USA – Finlands politiska ledning fördömer stormandet av den amerikanska kongressen

Från 2021
President Sauli Niinistö.
Bildtext Finlands president Sauli Niinistö kommenterade händelserna i USA kring midnatt. Arkivbild.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Nattens händelser i USA har tagits emot med oro och bestörtning av Finlands politiska ledning.

– En mycket förbryllande natt, konstaterade Finlands president Sauli Niinistö till Yle Uutiset kring midnatt med anledning av kaoset i kongressbyggnaden Capitolium i Washington.

– Under kvällen har nyheterna blivit allt mer ofattbara.

Niinistö kommenterade händelserna i USA med flera uppdateringar på Twitter. Just nu pågår en otrolig mardröm för demokratin, twittrade han i natt.

Enligt Niinistö har USA:s demokrati länge varit en förebild för resten av världen.

Niinistö: Tron på den amerikanska demokratin har fått sig en törn

Upploppet fick sin början när Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden Capitolium i Washington för att förhindra behandlingen där Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet officiellt skulle bekräftas.

Detta skedde några timmar efter att president Donald Trump hade hållit ett tal för sina anhängare utanför Vita Huset, där han fortsatte att förneka valresultatet. När anhängarna sedan trängde in sig i Capitolium, uppmanade Trump slutligen sina anhängare att gå hem.

I natt trodde Sauli Niinistö att läget sannolikt lugnar ner sig, men tron på den amerikanska demokratin fått sig en törn.

– Kanske blir det en lärdom för framtiden, som bibehåller eller till och med stärker respekten för demokratin, säger presidenten.

Enligt honom kommer president Joe Biden att ha en stor utmaning framför sig när han ska förena det amerikanska folket.

– Det lönar sig säkerligen att reflektera över de orsaker som skapat fenomenet Trump i det förra valet. Svaret torde lyda att det finns människor som varit missnöjda med läget dittills. Nu kommer man säkerligen att sätta sig in i orsakerna till missnöjet, uppskattar han.

Presidentens tror inte att stormandet av kongressen skulle ha varit ett regelrätt kuppförsök, utan något som orsakades av president Trumps tal. Enligt honom kan händelserna som speglar den amerikanska tudelningen påverka USA:s roll i världspolitiken.

"Demokrati existerar inte utan respekt för valresultat"

Också den övriga politiska ledningen i Finland har följt med händelserna i USA med oro och fördömt Trumpanhängarnas handlingar.

– Att demonstranterna trängde sig in i kongressen är en mycket allvarlig och oroväckande sak. Det visar hur viktigt det är att ihärdigt försvara demokratin, skriver statsminister Sanna Marin (SDP) på Twitter.

Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) krävde i sin tur under natten att våldet stoppas omedelbart.

Centerledaren, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko påminde att valresultatet inte är en åsiktsfråga, och det berör både vinnarna och förlorarna.

Också inrikesminister Maria Ohisalo (De Gröna) kräver att valresultatet respekteras. Det samma anser Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Demokrati existerar inte utan respekt för valresultat, och våld hör inte hemma i en demokrati, twittrade sannfinländaren Jani Mäkelä, som är vice ordförande i stora utskottet.

Källa: Yle Uutiset

Diskussion om artikeln