Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuija Hyyrynens klubblag Juventus klart för final i Supercupen – landslagsbacken kan vinna sin sjätte titel under sina dryga tre år i Italien

Från 2021
Tuija Hyyrynen spelar med framgång i Italien.
Bildtext Tuija Hyyrynen spelar med framgång i Italien.
Bild: imago images/Sportimage/ All Over Press

Det blir en upprepning av fjolårsfinalen i den italienska damligans Supercupfinal. Fjolårsvinnaren Juventus möter segraren från 2018, Fiorentina. Landslagsbacken Tuija Hyyrynen jagar redan sin sjätte titel i Italien.

Turinlaget Juventus besegrade Roma med 2–1 efter förlängning i den italienska Supercupens semifinal i onsdags. Finlands landslagsback Tuija Hyyrynen hade foten med i segermålet.

Roma hade de bästa chanserna i början av matchen med bland annat en straffspark som Andressa ändå missade. I stället förde den italienska landslagsbacken Barbara Bonansea upp Juventus i ledning i mitten av första halvleken.

Andra halvleken hann inte bli gammal innan Roma utjämnade genom jamaicanskan Allyson Swaby. En kvart senare var det nära att Roma hade tagit ledningen men Paloma Lazaros nick gick i ribban.

Även Juventus hade sina chanser och bland annat fick laget ett mål av Cristiana Girelli bortdömt på grund av offside. Men Girelli skulle få fira till slut.

Hyyrynen spelade fram segermålet

I och med att det stod oavgjort 1–1 på resultattavlan efter 90 minuter gick man till förlängning. Den hann bli 26 minuter gammal innan skyttedrottningen Girelli sköt det förlösande segermålet efter en precis passning av Tuija Hyyrynen som spelade hela matchen.

– Det var en mycket svår match, vi visste att de är ett tufft lag. Bägge lagen hade sina chanser, men vi trodde på oss själva ända till slutet och segermålet är en följd av vår fina attityd, sade Bonansea på klubbens webbplats.

I söndagens final möter Juventus Fiorentina från Florens. Fiorentina, supercupvinnare från 2018, besegrade AC Milan i sin semifinal med 2–1.

I fjol möttes samma lag i Supercupens final och då var Juventus bättre med 2–0.

Hyyrynens tid i Juventus har varit minst sagt framgångsrik: under sina tre säsonger i Italien har hon vunnit det italienska mästerskapet med Juventus tre gånger. Utöver mästerskapen har hon dessutom vunnit Italienska cupen samt Supercupen en gång var.

Diskussion om artikeln