Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jonas Jungar: Kom ihåg – det finns fortfarande många i Finland som tycker att den extrema kulten kring Trump borde bevakas “objektivt” och “neutralt”

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 12:54.
Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle
Bildtext När lögnerna har upprepats tillräckligt många gånger så går de hem – förstärkta via de turboladdade, känslodrivna algoritmerna på sociala medier. skriver Jonas Jungar.

Bland de smått overkliga bilder och videoklipp som spreds från Capitolium finns en scen som bär en speciellt kuslig symbolik. Nyhetsbyrån AP:s utrustning utanför kongressen förstörs av en uppjagad och adrenalinstinn mobb. Här finns klippet om du inte sett det redan.

Det gormas och skriks om fake news – det som Trump systematiskt lärt sina följarskaror redan i flera års tid. Men det är inte längre bara glåpord, utan handling. Hotet om våld hänger tungt i luften.

Kom ihåg att den etablerade, seriösa journalistiken (som inte hör till det Trumptrogna ekosystemet av högermedier) är stämplad som folkets fiender (enemy of the people).

Journalister som är satta att bevaka den historiska dagen förs i säkerhet inne i kongressbyggnaden, medan en uppjagad skara trumpister går bärsärk inne i det allra heligaste av amerikansk demokrati.

Bland det mest absurda: en schaman med ansiktsmålning och utklädd i pälsdräkt och horn (!) och som dessutom är förgrundgestalt inom konspirationsrörelsen QAnon står och skanderar i talarstolen.

Det vore oerhört komiskt om det inte var så skrämmande. Frågorna just nu är många, och till stora delar obesvarade.

Jo, Biden svärs snart in som president och det lugnar sig kanske på ytan. Men sedan då?

Hur tänker Trumps alla medlöpare inom det republikanska partiet med bibehållen självrespekt försvara den skamfläck de själva aktivt bidragit till? Räknar republikanerna faktiskt längre med att kulten kring Trump räcker som långsiktig politisk strategi?

Och USA:s demokrati – the greatest democracy on earth, som de så gärna stoltserar med – är i dag till allmänt åtlöje runtom i världen. Hur återställer man något slags anständighet?

Räknar republikanerna faktiskt längre med att kulten kring Trump räcker som långsiktig politisk strategi?

Till och med ex-presidenten George W. Bush kallar det som skett för något som hör hemma "i en bananrepublik”.

Men för att återgå till det som de facto möjliggjorde denna sorgliga klimax – erosionen av sanningen.

Det som framförallt utmärker de gångna fyra åren är hur Trump öppet och medvetet undergrävt den sanningsenliga informationsförmedlingen.

“Lita inte på det du ser, hör och läser, lita på mig”. Medierna är eliten, etablissemanget. "Jag älskar er, det gör inte de andra".

När lögnerna har upprepats tillräckligt många gånger så går de hem – förstärkta via de turboladdade, känslodrivna algoritmerna på sociala medier.

Sedan behövs inte mycket för att bussa den ursinniga mobben upp för Capitoliums trappor. Eller för att slå sönder kamerautrustningen för journalister som är satta att bevaka något som borde ha varit ett fredligt maktskifte efter ett demokratiskt val.

Attacker på demokratin innefattar nämligen alltid också en attack på den fria, ansvarsfulla pressen.

Fri och sanningsenlig journalistik står och faller med demokratin. Den ena är beroende av den andra.

Och ändå, med hela denna tragiska facit på handen, finns det folk – också här hemma – som kräver “opartiskhet” inför allt detta. Jag har flera gånger tvingats försvara vår rapportering kring Trump mot beskyllningar om att vi “bara berättar negativa saker”.

Som om det kan tänka vore en politisk konflikt med två skenbart likvärdiga och rationellt argumenterande sidor som borde behandlas “utan att ta ställning”.

Om det är något som det gångna dygnets händelser visar, så är det hur oförenligt det kravet är med allt vad sans och förnuft heter.

Fri och sanningsenlig journalistik står och faller med demokratin. Den ena är beroende av den andra.

Sett i backspegeln har det funnits allt tänkbart fog för den kritiska rapporteringen kring Trump och hans förehavanden.

En gång för alla: en spade måste få kallas för en spade.

I synnerhet om demokratin står på spel.

Skribenten är innehållschef på Svenska Yle med ansvar för journalistik och etik.