Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historisk seger för demokraterna i senatsval i Georgia, i skuggan av dödliga protester – demokraterna styr nu över hela kongressen

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 13:46.
Två män hälsar på varandra med armarna i luften. De bär båda munskydd och svarta jackor.
Bildtext Demokraterna Jon Ossoff och Raphael Warnock vann de två senatsplatserna i delstaten Georgia. Det här kommer att göra det lättare för president Biden att få igenom sina nomineringar.
Bild: /All Over Press

På onsdag kväll blev det, i skuggan av kravallerna på Kapitolium, klart att demokraterna Raphael Warnock och Jon Ossoff tagit hem de båda senatsplatserna i delstaten Georgia. Det här betyder att demokraterna nu har makten i hela kongressen.

Demokraten och baptistpastorn Raphael Warnock som vann över republikanen och senatorn Kelly Loeffler gör historia genom att bli den första svarta senatorn från Georgia.

Den andra platsen vanns av den 33-årige demokraten Jon Ossoff som ställde upp mot republikanen David Perdue.

Ossoff blir det första judiske senatorn från Georgia. Han blir även den yngste medlemmen i Senaten.

Det här betyder att demokraterna nu har kontroll över Vita Huset, senaten och representanthuset.

Valet överskuggades av våldsamma protester av Trumpanhängare

Valet i Georgia har överskuggats av kravaller i huvudstaden Washington. Demonstranter stormade kongressbyggnaden, fyra människor dödades och flera poliser skadades i våldsamheterna.

Både Warnock och Ossoff har fördömt kravallerna i Washington.

Poliser och Trumpanhängare utanför kongressbyggnaden i Washington den 6 januari 2021.
Bildtext Valet i Georgia har överskuggats av de våldsamma demonstrationerna i huvudstaden Washington.
Bild: AFP / Lehtikuva

I ett känslosamt tal lovade Warnock att arbeta för alla invånare i Georgia, oberoende om de röstat på honom eller inte.

– För att detta är USA, kunde en 82-årig kvinna som brukade plocka någon annans bomull, nu rösta på sin yngsta son i det amerikanska senatsvalet. I kväll bevisade vi att med hjälp av hopp, hårt arbete och med folket på vår sida är vad som helst möjligt, sa Warnock i sitt tal.

En man i blå kostym, vit skjorta och klarblå slips håller upp sin högerhand. Han har glasögon och gråaktig skägg och ser glad ut. I bakgrunden syns två män i munskydd.
Bildtext Raphael Warnock är baptistpastor i samma kyrka som Martin Luther King.

– Låt oss ena landet och tillsammans besegra viruset och se till att invånarna i Georgia och hela landet får snabb ekonomisk hjälp, sa Ossoff under onsdag kväll.

Symboliskt resultat för demokraterna

– Befolkningen i Georgia kom med ett rungande besked igår. De vill se handlingar och de vill se dem nu. de vill se förändringar när det gäller kampen mot coronaviruset, de vill se ekonomiska lättnader, åtgärder för klimatet. De vill se rättvisa och ett rättvist valsystem, sa tillträdande president Joe Biden som en kommentar till valresultatet.

– För första gången på sex år har demokraterna majoritet i den amerikanska senaten och det kommer att vara väldigt bra för det amerikanska folket. sa New York-senatorn Chuck Schumer som i och med vinsten kommer att bli den nya majoritetsledaren.'

Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa skrev inför valet att en seger i Georgia skulle vara symbolisk för demokraterna.

Det är oklart vilken effekt president DonaldTrumps uttalanden om valfusk haft på valet i Georgia. Så här sa senatorn från Utah, Mitt Romney, som är en av de få republikanerna som kritiserat Trump under hans valperiod.

– Det visade sig att det inte är en bra taktik för att mobilisera väljare att berätta för dem att valet är riggat, sa Romney.

Från konservativ sydstat till en blå delstat med många unga väljare

Det här är första gången sedan år 2005 som delstaten Georgia har en demokratisk senator. Demografin i Georgia har förändrats mycket under de senaste åren då unga och människor av olika etnicitet har flyttat in till delstaten.

Under presidentvalet 2020 röstade invånarna i Georgia för första gången sedan år 1992 på en demokratisk presidentkandidat då de gav sina elektorsröster åt Joe Biden.

En man och en kvinna står framför en enorm väggmålning på en man. De håller en skylt där det står Jon Ossoff. Båda bär munskydd. Kvinnan har en klarblå klänning, mannen svart kostym.
Bildtext Jon Ossoff har bland annat arbetat för medborgarrättsaktivisten och politikern John Lewis som dog i juli 2020. I bakgrunden syns en väggmålning av Lewis.
Bild: /All Over Press

Att demografin ändrats syns då man ser på vem som röstat i valet. Svarta stod för 32 procent av rösterna i senatsvalet, enligt nyhetsbyrån AP.

94 procent av rösterna från de svarta invånarna gick till demokraterna.

Väljare som var under 45 år gamla röstade också för demokraterna, precis som väljare i förorten, kvinnliga väljare, låginkomsttagare, samt väljare som bott i delstaten kortare tid än fem år. Av dem som bott i delstaten kortare än fem år röstade ungefär 60 procent för demokraterna.

Målmedvetet arbete mot väljarförtryck

Under de senaste decennierna har Georgia röstat republikanskt. Samtidigt har aktivister i delstaten arbetat för att registrera så många nya väljare som möjligt.

Stacey Abrams, som ställde upp i delstatens guvernörsval, men förlorade knappt, är en av dem som arbetat hårt mot väljarförtryck och för att registrera så många väljare som möjligt.

En kvinna i svart jacka står framför en svart bil.  Hon klappar händerna.
Bildtext Stacey Abrams är en av dem som har mobilserat stora mängder nya väljare i Georgia.

Hennes arbete har nu gett frukt och hon prisades också av Joe Biden under kampanjarbetet i Georgia.

– Du har förändrat Georgia och du förändrar Amerika, sa Biden då.


Källor: CNN, New York Times, the Guardian, Chicago Tribune, AP.

Diskussion om artikeln