Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skidspåren i Östnyland börjar ta form: "Vi tar emot all snö som kommer med tacksamhet"

Från 2021
Bandtraktor plogar snö för skidspår.
Bildtext Bandtraktorer plogar konstsnö på flera håll i Östnyland som bäst.
Bild: YLE / Leo Gammals

Nu är det verkligen dags att ta fram skidorna. Flera skidspår med konstsnö som botten beräknas bli klara till helgen i Sibbo, Borgå och Lovisa. Motionärer och hundägare uppmanas samtidigt att inte gå i spåren.

Vid Söderkulla skidstadion plogar idrottsplatsmästare Bjarne Ståhl konstsnö medan han skapar en halvmeters platå på vilken skidspåren ska dras.

- Vi får väl ihop en 350 meters bana i dag (läs: torsdag). Vi fortsätter i morgon och om allt går bra har vi sedan en 500 meters bana att skida på.

Det är torsdag och det snöar ymnigt i Söderkulla. Termometern visar -2 grader, alltså ypperliga förhållanden för att dra upp skidspår.

Två traktorer med fyllda släp avlöser varandra och tippar av snö framför Bjarnes bandtraktor.

- Vi ska försöka få ihop en 1,1 kilometer lång bana här inom en snar framtid, säger Ståhl.

Medelålders man i en bandtraktor.
Bildtext Bjarne Ståhl har dragit upp många skidspår i Sibbo. Arkivbild.
Bild: YLE / Leo Gammals

Söderkulla är inte den enda tätorten som kan erbjuda den här vinteraktiviteten.

- Natursnöbottnen i Nickby är packad och bottnen på de långa banorna här i Söderkulla är nog packade. Här har redan skidats ganska flitigt.

Bandtraktor plogar snö för skidspår.
Bildtext Snöbottnen görs med hjälp av en bandtraktor.
Bild: YLE / Leo Gammals

Enligt Ståhl räckte helgens snöfall till att skida fristil på slät botten, men inte för att dra traditionella spår för längdåkning.

De spår som kommunen drar upp har varsitt spår för traditionell stil på vardera sidan om en cirka 2,5 meter bred bana i mitten för fristil eller skate.

Ståhl önskar tio centimeter snö till för att också få i gång naturspåren som ligger en bit från Söderkulla.

- Vi tar emot all snö som kommer med tacksamhet.

Skidspår.
Bildtext Skidspåren görs så att de passar både traditionell och fri stil.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

När Yle Östnyland når chefen för idrottstjänster i Borgå, Per Högström, har det ymniga snöfallet i Sibbo ännu inte nått staden, men beredskapen är hög.

- Vi kommer att fortsätta med snöproduktionen vid Kokon idrottscentrum under veckoslutet, för att få slingan på dryga 1,5 kilometer klar. Det är vad vi kan utföra på konstgjord väg, säger Per Högström, chef för idrottstjänsterna i Borgå.

Grundregeln är att det är lättare att dra spår för fristil, eftersom de kräver mindre mängder snö än spår för traditionell längdskidåkning.

Samtliga skidspår i Borgå betjänar båda stilarna, förutom vid Holken där bredden inte tillåter fristil.

Per Högström, chef för Borgå idrottstjänster
Bildtext Per Högström hoppas på en snörik vinter.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Under veckan har staden packat snö i de centrala skidspåren i staden, i byarna väntar man däremot på tilläggssnö.

- Om det kommer mera snö så är situationen positiv och vi kanske kan komma vidare, men för tillfället, klockan 10.25 i Borgå, räcker inte snön till för tilläggsskidspår, säger Högström.

Det bekräftas av MSki-tjänsten som visar var spåren ligger och i vilket skick de är. Den visar bara grönt vid Kokon.

- Vi har inlett packandet i Humlaspåret som går söderut från Vårberga, Kokonspåret i sin helhet och Kerkospåret som är det bästa eftersom det ligger längre från det fuktiga öppna havet, upp i landet, säger Högström.

Släp töms på snö.
Bildtext Konstsnö bildar bottnen för skidspåren.
Bild: YLE / Leo Gammals

Efter de här fortsätter staden med mindre spår i bland annat Tolkis, Huktis och Virvik om vädret tillåter. Staden tar gärna emot hjälp av ideella föreningar.

- Vi har vissa samarbetspartner på föreningssidan, Kerkkoon Urheilijat och Vanhamoision Alku är bra exempel. Och i Sannäs finns mindre spårmöjligheter genom samarbete.

Högström poängterar att större mängder snö också ger möjligheter för enskilda aktörer att dra upp spår på privat mark, något man ofta ser ute i byarna.

Promenera inte på spåren

Samtliga kommuner uppmanar sina invånare att inte rasta hundar eller promenera på skidspåren. Efter fjolårets usla snöförhållanden vid sydkusten önskar de att skidåkarna ska få njuta i spåren.

- Det är ett årligt återkommande problem. Vi har vänligt försökt hänvisa till att det finns fint uppdragna, sandade och ypperliga gång- och cykelvägar i Borgå. Vi önskar att invånarna skulle använda dem den här korta skidperioden och inte röra sig till fots på skidspåren, säger Per Högström.

Högström säger att övergångsperioden kanske är lite besvärlig när spåren ännu inte finns, och i vissa fall fortsätter problemen under hela säsongen.

- Men om det är en ordentlig vinter med snö, skidspår och många skidåkare så brukar det jämna ut sig, men visst, problem finns där.

Trafikmärke vid motionsbana.
Bildtext Förstör inte spåren för skidåkarna, uppmanar både trafikmärket och kommunen.
Bild: YLE / Leo Gammals

Idrottsplatsmästare Bjarne Ståhl i Sibbo instämmer med Högström. Kommunen brukar skylta med gångförbud längs med skidspåren, men problemet förekommer även här.

- Jo, det är det där ständiga problemet när skidsäsongen börjar. Det är alltid lite bekymmersamt med både hundägare och fotgängare på skidspåren, men det brukar lugna sig när säsongen går längre fram, säger Ståhl.

Skilda stigar för cyklister i Sibbo

Sedan vårvintern 2019 har Lovisa stad tillåtit cyklister att röra sig på de 7,5 och 10 kilometer långa skidspåren som börjar vid Idrottspaviljongen.

Cyklisterna får inte använda de klassiska skidspåren, men det är fritt fram på den släta ytan för skate.

Chefen för idrottstjänster i Borgå, Per Högström, tänder inte på den här idén.

- Det gäller väl lite samma sak här som för gångvägar och oplogade vägar att utövandet av båda på samma ställe kanske inte riktigt hör ihop. Efter en kort period så finns det tio månader klart för cykling på olika ställen igen.

en skida och en tjockcykel i skidspåret
Bildtext Fatbiken eller tjockcykeln lämpar sig bra för vintercykling.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Sibbo har cyklister inte tillåtelse att vistas i skidspåren, men kommunen har heller inte gått ut med förbud.

- Vi har ett stignät som inte används som skidspår som vi också kör upp och packar hårt med snöskoter. Cyklisterna använder dem ganska flitigt.

Stigarna i Nickby och Söderkulla har blivit populära också bland motionärer och hundägare. När de är klara att användas hänvisar kommunen invånarna till dessa.

- Det lättar lite på trycket på att man går på skidspåren, men det tar inte riktigt bort det helt, säger Ståhl.

Motionsspår på vintern.
Bildtext Nedförsbacken till Söderkulla skidstadion ger god fart, men inte för cyklister.
Bild: YLE / Leo Gammals

Även i Lovisa har staden och föreningar under de senaste dagarna satt skidspårsnätet i ordning.

Skidspår har gjorts bland annat i Gråberg, vid Idrottspaviljongen, i Valkom och i Liljendal.

"Tyvärr har vi mottagit många rapporter om att det också rör sig fotgängare och hundrastare på skidspåren", säger infrastrukturchef Markus Lindroos på stadens webbplats.

I likhet med kollegerna i Sibbo och Borgå vill Lindroos påminna motionärerna om att det är förbjudet att gå på skidspåren och på skidspårsbottnen.

Däremot är det fortfarande tillåtet med vintercykling i fristilsspåret vid Idrottspaviljongen, men inte i spåren för skidåkning i traditionell stil.

"Vi vill uppmuntra kommuninvånarna att cykla på vintern. Vi har utmärkta förhållanden för vintercykling här i Lovisa. Man sätter snabbt vägarna och cykelvägarna i skick på vintrarna", säger idrottsinstruktör Karolina Hovi på stadens webbplats.

Alla Lovisabor kan också delta i vintercyklingsutmaningen Kilometrikisa i Lovisas gemensamma lag. Utmaningen pågår till den 28 februari.

Du kan anmäla dig till Lovisas lag på nätet. Laget heter Loviisa och deltagarkoden är Loviisa 1745.

Kilometrikisa är en lekfull tävling där deltagarna skriver upp hur många kilometer eller hur många minuter de har cyklat och utökar saldot för det egna laget.

Tävlingen ordnas av Pyöräilykuntien verkosto ry (Nätverket för cykelkommunerna) och kampanjen Suomi Pyöräilee (Finland cyklar).

Diskussion om artikeln