Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen dramatik kring möjligt flygstopp från Kronoby

Från 2021
Ett Finnairplan rullar längs landningsbanan på väg att lyfta
Bildtext Finnair flyger till och från Kronoby fram till den sista mars.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Stig-Göran Forsman på Kronoby flyghangar tar nyheten om flygstopp med ro. - Det här är något av en storm i ett vattenglas, säger Forsman.

Lännen Media skrev i onsdags att fem regionala flygplatser, bland dem Karleby-Jakobstad, hotas av flygstopp i början av april.

Finnair flyger mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors-Vanda till den sista mars. Traficom har ålagt sträckan - och fyra andra sträckor - med trafikplikt från och med den första april.

Men nu kan det bli ett kortare stopp i trafiken, eftersom EU-kommissionen inte ännu meddelat om konkurrensutsättningen i EU:s officiella tidning.

"Ingen dramatik"

På Traficom säger man dock att avbrottet inte blir långvarigt.

Det tror inte heller Stig-Göran Forsman, vd på Kronoby flyghangar, som tar det hela med ro.

- Ifall det blir ett stopp så är det frågan om några dagar, och det hade vi räknat med. Det finns ingen dramatik i detta, säger Forsman.

- Det här är nog lite av en storm i ett vattenglas. Vi hade egentligen inte heller räknat med trafik direkt från den första april, vi såg direkt att tidtabellen är tight.

Traficoms flygplikt gäller från den första april till den sista december. Orsaken till trafikplikten är att Traficom anser den nödvändig för att trygga regionernas ekonomiska och sociala utveckling.

Diskussion om artikeln