Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Påminnebolaget vädjar till folk att ge sig till tåls och vänta tills backen öppnar: "Det finns många ställen man kan stöta sig på"

Från 2021
snö yr i backe
Bildtext Påminnepersonalen jobbar för högtryck för att kunna öppna slalombacken så snart som möjligt. Arkivbild.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Coronarestriktionerna har gjort att folk har sökt sig till Påminnebacken i Pojo även då den är stängd. Men det kan vara farligt att röra sig där när personalen inte är på plats.

Allt fler människor har rört sig i slalombacken i Påminne, trots att verksamheten inte har varit i gång och backen har varit stängd, säger Ville Rissanen som är styrelseordförande för Påminne Ab.

- Det har eskalerat under coronatiden. Tidigare har vi inte haft sådana mängder av människor här, men nu har det blivit ett problem.

Problemen började redan i somras, då Påminnebolaget märkte att det fanns ett pokéstop uppe vid en grillkåta på backens krön. Det lockade en hel del Pokémon Go-spelare till backen.

- Det var lite skrämmande att folk rörde sig där när det hade blivit mörkt. Men vi lyckades få bort det och trafiken slutade efter det, säger Rissanen.

Pulkaåkarna måste hålla sig på avgränsat område

Efter att snökanonerna har varit igång har många lockats till Påminne för att åka pulka med sina barn, trots att backen inte har varit öppen.

Det är också viktigt att de som åker pulka håller sig till det avgränsade området invid bandhissen som är avsett för pulkaåkning.

I början av veckan skedde en olycka då ett litet barn åkte in i en snökanon. Ville Rissanen har hört om olyckan, men känner inte till några detaljer.

- Det är katastrofalt och vi måste se till att sådant inte händer, kommenterar han.

Gropar och snökanoner kan vara farliga

Ville Rissanen påminner om att det överlag kan vara farligt att röra sig i backen när verksamheten inte är igång och personalen inte finns på plats.

- Tydligen smittar det av sig och alla tror att det är tillåtet att åka pulka i backen. Men det är absolut inte möjligt när backen är stängd.

Han räknar upp en hel del saker som kan vara farliga.

- Vi kör med arbetsfordon och då får ingen vara i vägen. Det kan finnas sand, gropar och hål i snön och där finns snökanoner och slangar. Det är lite som en arbetsplats tills allt är i ordning.

Nu ser väderprognoserna bra ut för Påminnebackens del och personalen jobbar hårt för att kunna öppna backen så snart som möjligt.

I bästa fall sker det på söndag (10.1), men senast om en och en halv vecka, säger Ville Rissanen.

- Alla är hjärtligt välkomna när verksamheten är i gång och personalen är på plats!

Diskussion om artikeln