Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avstyrdes ett kuppförsök i Washington i natt? Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Trump bär ett stort ansvar

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 15:34.
Utrikesminister Pekka Haavisto talar i telefonen iklädd ansiktsskydd
Bildtext Beslutsfattarna i Europa är alla väldigt oroade, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Bild: Marja Väänänen / Yle

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är chockad av kaoset i Washington och han säger att de kommande två veckorna är kritiska.

– Beslutsfattarna i Europa är alla väldigt oroade, säger Haavisto. Trump har nu sagt att det blir ett maktskifte, men vi är fortfarande oroade för vad som kommer att hända under de närmaste dagarna

President Niinistö: "I grupper koncentreras dumheten"

Bedömningarna om vad som på riktigt hände i natt varierar. En del talar om ett försök till statskupp, medan andra talar om en förvirrad situation.

Presidentti Sauli Niinistö Ykksöaamun vieraana 22.08.2020
Bildtext Angreppet på Kapitolium i natt var en spontan aktion som inspirerades av Donald Trump, analyserar president Sauli Niinistö. I grupper koncentreras dumheten, säger presidenten.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Bland andra direktör Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet har i en intervju för Iltalehti talat om ett kuppförsök, medan president Sauli Niinistö tonar ner det inträffade.

– Det handlar snarare om en spontan reaktion som inspirerats av president Trumps tal. I grupper koncentreras dumheten, sammmanfattade president Niinistö i en kommentar till Yle.

President Niinistö kommenterar också nattens händelser i ett pressmeddelande. Han konstaterar att det finns djupare orsaker till kaoset i Washington än enbart aggressiv politisk retorik.

– I bakgrunden finns också en besvikelse på grund av av försämrad personlig position och minskad delaktighet, skriver president Niinistö. I värsta fall leder de här omständigheterna till sådana kravaller som vi nu har sett och som måste fördömas.

Mika Aaltola USA:n presidentinvaalien tuloslähetyksessä.
Bildtext Mika Aaltola på Utrikespolitiska institutet anser att vi såg ett försök till statskupp som var orkestrerat av Donald Trump.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Det är oroväckande eftersom USA har hållit den demokratiska fanan högt, oavsett om det har handlat om Venezuela eller Belarus.

– Nu visar USA dåligt föredöme i samband med presidentvalet, konstaterar Haavisto. Om demokratin inte fungerar inom USA så är det ett stort bekymmer för alla demokratier.

Demonstranter kommer gåendes mot kameran i Kapitolium. En håller upp sin telefon och filmar, andra bär flaggor.
Bildtext Trumpanhängare tog sig in i den amerikanska kongressbyggnaden under natten och det ledde till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.
Bild: AFP / Lehtikuva

Haavisto: "Oro för nya överraskningar under Trumps sista tid"

Utrikesminister Pekka Haavisto oroar sig nu för hur maktskiftet i Washington ska avlöpa.

Haavisto påminner om att Donald Trump är en väldigt mäktig man både hemma i USA och på världsarenan så länge som han är president.

– Jag tror att Trump har spelat en ganska stor roll i det som har hänt, säger Pekka Haavisto. Trumps retorik har lett till att demonstranterna har varit starkt emot kongressen och kongressens beslutsprocesser.

Haavisto säger att det nu finns två stora risker.

– Den ena är att någon utnyttjar maktvakuumet mellan de två presidenterna och den andra är att president Trump gör någonting som tar omvärlden på sängen.

Diskussion om artikeln