Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kravallerna i USA stor risk för dataläcka: Demonstranterna hittade dokument och öppna datorer på borden

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 12:01.
Demonstranter i USA:s senast.
Bildtext Demonstranterna i Capitolium tog sig in inte bara i de offentliga delarna av kongressen, utan också i kontor.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nyligen skedde en av de största cyberattackerna i USA:s historia – nu innebär också demonstranternas intrång i USA:s kongress en enorm säkerhetsrisk. Om till exempel ett annat land skulle komma åt USA:s kongressnätverk så skulle vi tala om en ny nivå av katastrof, säger USA-forskare.

För bara någon vecka sedan skedde en av de största offentliga hackerattackerna i USA:s historia, där man kom in i amerikanska myndigheters it-system. Den så kallade Solarburst drabbade 18 000 organisationer.

Demonstranterna i Capitolium tog sig in inte bara i de offentliga delarna av kongressen, utan också i kontor. Det här ser USA-forskare Oscar Winberg som en stor säkerhetsrisk.

– De gick igenom dokument, såsom brev som skickats till talman Nancy Pelosi. En av dem tog med sig sådana. På borden låg öppna datorer med öppna dokument, som kan ha haft olika sorts säkerhetsklassificeringar. De här kom våldsamma extremister över, säger han.

Man håller upp ett brev.
Bildtext En av demonstranterna håller i talman Nancy Pelosis brev.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kontorsmaterial, däribland en dator stals. Det var också lätt att fota dokument och bilderna kan hamna på nätet. Då blir det svårt att stoppa spridningen.

Den federala åklagaren Michael R. Sherwin konstaterade i går kväll om det material som stulits att "det finns oro för den nationella säkerheten".

– Det här är ett stort hot. Ett framtida agerande i sådana här situationer kommer att utredas, säger Winberg.

Utomstatliga agenter verkar inte vara inblandade

Demonstranterna verkar ändå inte ha varit personer som samlat material på ett organiserat sätt.

– I det här skedet har vi ingen anledning att tro att att det var någon utomstatlig agent som skulle ha varit delaktig, men man kan inte utesluta det, säger äldre forskare Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet.

Demonstrant sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Intrånget klassas som en kupp, men deltagarna själva kallade sig för patrioter med rätt att besöka folkets hus – kongressen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men för sådana personer ligger inte fokus alltid på att till exempel läsa alla e-postmeddelanden.

– För underrättelsepersoner kan det vara mer intressant vem som har skickat post till vem, och om den har blivit besvarad. Till exempel kunde vi se från skärmdumpar att Ryssland hade hackat det amerikanska Justitieministeriet. Sådan information är ju till exempel intressant, säger han.

– Men om ett annat land skulle få tillträde till hela USA:s kongressnätverk talar vi om en helt annan nivå av katastrof.

Man med Trumpflagga som mantel.
Bildtext En man inne i talman Nancy Pelosis arbetsrum.
Bild: JIM LO SCALZO/EPA-EFE/All Over Press

Det ska vara möjligt att stänga system på olika nivåer för att skydda datorer som till exempel blivit på, att låsa alla datorer på distans.

– Jag antar att de här systemen finns, men det är möjligt att man inte har använt dem i brådskan. Sedan är det ju också på individens ansvar att stänga sin dator, säger Salonius-Pasternak.

Diskussion om artikeln