Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mörka moln hopar sig över Tour de Ski – två finländare och svenska stjärnan Linn Svahn har gett positiva coronasvar: "Hon mår alldeles utmärkt"

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 20:01.
Linn Svahn blickar bekymrat åt sidan med stavarna i händerna.
Bildtext Linn Svahn vann de två första Tour de Ski-loppen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Två personer i det finländska längdlandslaget i Tour de Ski och en person i Sveriges trupp har testat positivt för Covid-19. I det svenska laget handlar det om stjärnan Linn Svahn. ”Vi visste att vi kunde hamna i en sån här situation”, säger Sveriges landslagsläkare Per Oskarsson.

Den rådande pandemin gjorde att Norge valde att bojkotta årets upplaga av Tour de Ski i Mellaneuropa. Förrän i dag hade ett par franska ledare fått lämna touren efter att den ene smittats – nu, drygt halvvägs in i touren, kommer ytterligare oroväckande signaler från Italien.

Skidförbundet meddelar att två medlemmar av den finländska truppen smittats. De positiva svaren ska ha kommit från så kallade antigentester, det vill säga snabbtester. Resultaten från PCR-testerna har inte kommit ännu.

De som testat positivt är isolerade. Resten av truppen fortsätter normalt, genom att följa de lokala rekommendationerna från myndigheter. Enligt förbundet har finländarna på plats följt ett noggrant hälsoprotokoll under hela touren.

Förbundet har inte gått ut med några namn på de som testat positivt. Landslagets chefstränare Teemu Pasanen ville inte ta ställning till huruvida det handlade om idrottare eller personal.

Linn Svahn testade positivt

Även den svenska truppen har drabbats av ett coronafall. Den svenske landslagsläkaren Per Andersson berättade på en presskonferens att det handlar om damstjärnan Linn Svahn.

Också Svahns positiva testsvar ska ha kommit från ett snabbtest. Resultatet från PCR-testet väntas senast under fredagsförmiddagen.

Läkaren berättade att man isolerat ett antal personer som vistats i Svahns närhet den senaste tiden. Svahn ska inte ha uppvisat några symptom.

– Linn är väldigt balanserad kring det här. Vi har talat mycket och hon mår alldeles utmärkt, hon tyckte att kroppen svarade bra efter gårdagens tävling. Hon har hanterat det här föredömligt, tyckte Oskarsson.

Om Svahns PCR-test också är positivt kan det hända att Sverige drar sig ur touren, men Oskarsson ville inte gå in på det ännu.

– Vi visste att vi kunde hamna i en sån här situation. Vi måste såklart prioritera åkarnas säkerhet högst. Vi har en ständig diskussion kring hur vi ska hantera situationen beroende på vad PCR-testerna visar. Det är naturligtvis en oerhört svår fråga, som vi måste ta på högsta allvar.

Tour de Ski fortsätter med masstarter i i Val di Fiemme i morgon. Sändningen från herrloppet börjar klockan 14.05 i TV2 och Arenan. Damernas tävling startar klockan 16.30.

Diskussion om artikeln