Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expert: USA har inte längre så mycket att säga om hur en demokrati ska fungera – om Trumpanhängarna inte straffas visar man att det här beteendet är okej

Från 2021
Montage av tre bilder. I bakgrunden syns USA:s flagga och en man som håller i en Trumpflagga inne i kongressen. Vid sidan i en bild står en man i kostym och tittar in i kameran.
Bildtext Charly Salonius-Pasternak analyserar läget efter de senaste händelserna i USA. Bilden är ett bildmontage.
Bild: Bildmontage: Yle, All Over Press

USA:s rykte kommer att ta stryk av stormningen av kongressen, säger experten Charly Salonius-Pasternak. Händelserna rubbar också maktbalansen och flera kan dra nytta av situationen – både republikaner och demokrater, bedömer han.

Formellt är det ännu president Donald Trump och vicepresident Mike Pence som har makten i USA, men tilliten till Trump är inte den bästa just nu, säger äldre forskare Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

– När det i går blev klart att nationalgarden aktiveras – utan att man pratat med Trump – väcker det frågor om hur mycket de andra nationella aktörerna alls kan lita på Trump.

Om Trumpanhängarna inte straffas visar det att det är helt okej för yngre vita män att gå och erövra vilket som helst federalt hus eller styra hur de vill utan att det har några juridiska konsekvenser

Mycket kring den amerikanska ledningshierarkin är osäkert och onsdagens händelser kan bli ett hårt utrikespolitiskt slag för USA.

– USA:s främsta motståndare är möjligtvis nöjda och glada. USA ses ofta som en av de största ledarna i den demokratiska världen och efter det här är det inte så lätt att gå och berätta för andra länder hur det är med makt och demokrati och hur det ska fungera samt kommentera andra länders inrikespolitik. Det här blir svårare för amerikanska politiker och diplomater efter gårdagen.

Experten tror inte att Trump avsätts

Det är ändå svårt att säga exakt vilka konsekvenser händelserna i USA kommer att få.

– Det här kommer i alla fall att sitta kvar i minnet ganska länge. Det var trots allt historiska bilder, videor och händelser.

Salonius-Pasternak förväntar sig inte att Trump avsätts inom de kommande veckorna, men säger att allt är möjligt.

– Men analytiskt ser jag inte någon orsak för det just nu.

Skulle se annorlunda ut om "demonstranterna" hade annan hudfärg eller ursprung

Salonius-Pasternak säger att det faktum att demokraterna nu kontrollerar senaten, representanthuset och småningom också Vita huset hamnat i skymundan efter de här händelserna.

– Republikanerna försökte genom att storma kongressen se till att demokraterna inte skulle få all den här makten, men det fick de.

Vi vet alla att om det skulle vara människor som ser ut som om de härstammar från exempelvis Iran eller Mellanöstern skulle Trump skrika "vilket terroristdåd!"

En fråga som återstår är vad som händer med alla de Trumpanhängare som deltog i den våldsamma demonstrationen.

– Om de inte straffas visar det att det är helt okej för yngre vita män att gå och erövra vilket som helst federalt hus eller styra hur de vill utan att det har några juridiska konsekvenser.

– Om de inte ställs inför rätta – om lagen tillämpas efter dem – är det en klar signal för dem och det Republikanska partiet att man fritt fram stöder en sådan här helhet där man ifrågasätter valresultat och hotar enskilda politiker. Dagen efter beklagar de sig och "lugnar ner sig", men följande dag är de tillbaka.

Poliser i kravallutrustning mitt i demonstrationer.
Bildtext Polisen tvingades ta till våld och ingripa.
Bild: AFP / Lehtikuva

Salonius-Pasternak säger att de som bar vapen och hade med sig bomber kan klassas som terrorister. Den här termen har president Trump inte använt för den här gruppen.

– Så skulle det inte vara om det var någon annan "persongrupp". Vi vet alla att om det skulle vara människor som ser ut som om de härstammar från exempelvis Iran eller Mellanöstern skulle Trump skrika "vilket terroristdåd!".

"Kongressen borde ta avstånd"

Trump har meddelat att det om två veckor kommer ske en "fridfull maktövergång".

– Men vad det här betyder i praktiken vet vi inte.

Salonius-Pasternak säger att kongressen på sätt och vis gjort sitt i nuläget.

– Men på riktigt borde kongressen ta sig an rollen att bli av med Trump och bevisa att kongressen är en helg plats.

Han säger att kongressen som helhet borde ta avstånd från beteende som det här.

– Det kräver att det Republikanska partiet och dess ledare skulle klargöra att det här inte är acceptabelt och att det aldrig kan vara acceptabelt i en demokrati. Det här tror jag tyvärr inte vi kommer att se.

Vem kan använda händelserna för sin fördel?

Många kan försöka utnyttja situationen, både demokrater och republikaner.

Hur tror du att Trump försöker utnyttja situationen?

– Han sa ju att alla ska gå lugnt hem, men på riktigt menade han ju snarast motsatsen. Han kan om han vill – och jag ser ingen orsak varför inte – använda det här för att driva en fortsatt kampanj och säga att de här Trumpanhängarna stred för frihet och demokrati och att det är de som är offren.

– Han kan säga "se till att ni väljer mig på nytt om fyra år så fixar vi allting". Han kan utnyttja det här på många sätt längre framåt och jag tror att han kommer göra det inom de kommande veckorna också.

Donald Trump mot bakgrund av ljus stentrappa.
Bildtext Donald Trump kan utnyttja händelserna i samband med ett nytt presidentval.
Bild: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Vem annan än Trump kan utnyttja situationen?

– Demokraterna kan påvisa att det inte bara är Trump – utan hela det Republikanska partiet – som är en form av cancer.

– Om man inom det Republikanska partiet skulle vara fiffiga skulle man ta avstånd från det här, men de ser ju delvis Trumps makt här.

Charly Salonius-Pasternak tror att republikanerna kommer att försöka lugna ner situationen i några dagar, men senare ännu utnyttja Trumps makt.

– Trump kan dra in stora summor pengar och den republikanska väljarkåren ser honom som ledaren av partiet. Partiet kan dra nytta av det här, trots att det från ett finskt perspektiv inte verkar så fiffigt.

USA-experterna om stormningen av Kapitolium: "Polisen har behandlat dem med silkesvantar" - Spela upp på Arenan

Charly Salonius-Pasternak intervjuades av Ami Lassila i programmet "Aktuellt 17" i Yle Vega.

Diskussion om artikeln