Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Söker du sommarjobb i Åboland? Här är några saker att komma ihåg

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 08:32.
En glassförsäljare lagar en glassboll.
Bildtext Den som vill ha ett sommarjobb måste vara tidigt ute och fortsättningsvis göra sig sedd.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Dags att söka sommarjobb

4:45

Att söka sommarjobb har aldrig varit lätt. Man måste söka arbete redan ett halvår innan det börjar, det händer lätt att man försvinner i mängden av andra sökande och med tanke på att 2020 var ett riktigt bottenår för just sommarjobb kan man undra vad möjligheterna till sommaranställning i Åboland egentligen är.

Vi har tagit en titt på de vanligaste sommararbetsplatserna i regionen för att se vad man kan förvänta sig för sommarjobb 2021.

Rederiernas situation är osäker

Flera unga och studerande brukar varje år söka sig sommarjobb inom rederierna, men eftersom den branschen drabbats extra hårt under det senaste året ser inte möjligheterna för sommarjobb där särskilt ljusa ut. Allt hänger på hur trafiken kommer att löpa.

På Viking Line ville man inte kommentera det möjliga utbudet på sommarjobb just på grund av att man inte vet hur pandemiläget kommer att påverka resandet.

Enligt Tallink-Siljas kommunikationschef Marika Nöjd hoppas man naturligtvis på det bästa, men som det ser ut kan den kommande sommaren också vara ännu sämre än den förra.

När det finns få passagerare så behövs också mindre personal både på fartygen och i hamn.

Dessutom har rederiet enligt Nöjd varit tvunget att både säga upp och permittera personal. Detta betyder i sin tur att den personal som är permitterad är den som i första hand får arbete om ytterligare arbetskraft behövs.

Gästhamnarna är optimistiska för sommaren

Andra havsrelaterade sommarjobb kan också hittas på skärgårdens många gästhamnar. Det brukar finnas ett behov av arbetskraft både i de närliggande restaurangerna och i själva gästhamnarna. Här är prognosen desto mer optimistisk.

Enligt Mikko Saariketo på CT-ravintolat, som bedriver bland annat Nagu Hamn, kommer de att anställa en normal mängd sommararbetare och de ser inga potentiella hot för att sommarsäsongens gästantal kommer att minska.

Ingen större oro kan heller märkas hos Nikolai Sumelius som nu till sommaren ska ta över Pargas gästhamn.

- Förra sommaren var det full rulle och jag tror det kommer att fortsätta på samma sätt. Jag tror de flesta vill resa inom hemlandet, säger Sumelius.

Nagu gästhamn.
Bildtext På Nagu hamn tror man att besökarantalet kommer att hållas som det varit och sommarpersonal kommer att anställas.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Alla restauranger är inte lika

Restaurangbranschen brukar i allmänhet locka till sig sommararbetare. Ändå är det inte att söka till bara vilken bar eller restaurang som helst. De som har en aktiv uteservering ser ett uppsving i kundmängderna medan andra ställen så som nattklubbar skär ner på verksamheten under tiden då kunderna helst vill vistas i solskenet.

- När det kommer till sommaren så är det mera frågan om vem vi har kvar på jobb snarare än hur många extra arbetare vi tar in, säger Emil Ölander på Skärgårdsbaren.

Åbo stad vill uppmuntra företagare genom arbetssedlar

Åbo stad bjuder också i år ut en del sommarjobb. Det här året blir det cirka 50 stycken sommarjobb. Pandemisituationen har lett till att vissa sektorer så som sjukvården och äldreomsorgen behöver extra arbetskraft och här kan sommarjobbare verkligen göra sig till stor nytta.

Staden delar också ut arbetssedlar, vilka ska göra det billigare för arbetsgivare att anställa sommarjobbare.

Vanhus istumassa pyörätuolissa  Jaalan palvelukeskuksessa Kovuolassa.
Bildtext Inom Åbo stad finns sommarjobben inom äldreomsorgen och sjukvården.
Bild: Antro Valo / Yle

Nikolai Sumelius ger ännu ett par goda råd för den som söker sommarjobb.

- Kom ihåg att söka i tid och påminn med jämna mellanrum för det händer lätt att man glömmer bort sökande. Vi som anställer är ju också bara människor, säger Sumelius.

Diskussion om artikeln