Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraven på att vicepresident Pence stiger in för att avsätta Trump ökar i Washington

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 21:29.
Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer
Bildtext Senatens minoritetsledare Chuck Schumer anslöt sig i kväll till kraven att president Donald Trump avsätts
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Kraven på att president Donald Trump ska avsättas på grund av stormningen av kongressen på onsdagen ökar i kraft i Washington. Under torsdagen krävde demokraternas två tyngsta namn i kongressen att Trump avsätts omedelbart.

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer har nu anslutit sig till kravet att vicepresident Mike Pence åberopar det 25:e författningstillägget och avsätter Trump.

– Det som inträffade på Kapitolium i går var ett av presidenten uppviglat uppror mot Förenta staterna. Presidenten borde inte få sitta kvar en dag till, sa Schumer.

Schumer tillade att kongressen kommer att inleda en riksrättsprocess mot Trump om Pence vägrar att agera.

Enligt det 25:e författningstillägget kan presidenten avsättas om vicepresidenten och hälften av kabinettet kommer fram till att hen inte är förmögen att uppfylla sina uppgifter.

Presidenten kan sedan överklaga beslutet till kongressen som i så fall röstar om frågan. Två tredjedelar av ledamöterna i båda kamrarna måste rösta för att avsätta presidenten för att beslutet ska träda i kraft.

Pelosi kräver svar av republikaner

Senare på torsdagen anslöt sig också representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi till Schumers krav.

Pelosi sa att Trump är mycket farlig man och att han inte kan tillåtas sitta kvar en dag till.

‒ Vad följer av det här. Vad kommer att hända i dag. Vem vet, sa Pelosi om Trump.

Pelosi krävde att vicepresident Mike Pence och andra ledande medlemmar av administrationen måste stiga fram och förklara hur de ser på frågan och om de tycker att Trump ska få sitta kvar.

Hon varnade också för att kongressen kommer att inleda en riksrättsprocess mot Trump om Pence och resten av administrationen inte agerar.

Ilska bland republikanerna

Tidigare på kvällen ställde sig den första republikanen offentligt bakom kravet att Trump måste avsättas.

Adam Kinzinger lade ut ett videomeddelande på Twitter där han skriver att Trump avsvurit sig sin plikt att skydda det amerikanska folket och folkets hus.

– Det är dags att åberopa det 25:e konstitutionstillägget och göra slut på den här mardrömmen, skriver Kinzinger.

Nyhetskanalen CNN hänvisar sin tur till sex anonyma republikanska ledare, som ska ha uppgett att Trump måste avsättas före den 20 januari då hans mandatperiod löper ut.

Fyra av dem rapporteras vilja att Pence stiger in medan två vill se en riksrättsprocess.

– Jag tror det här har varit en chock för systemet. Hur kan man ha honom kvar i två veckor efter det här, säger en av de anonyma källorna.

Pence beslutade om ingripande

Enligt obekräftade uppgifter har en del kabinettmedlemmar diskuterat möjligheten att avsätta Trump, men det är oklart hur stor gruppen är.

Hur Pence, som hittills varit en obevekligt lojal vicepresident, förhåller sig till frågan är inte heller känt. Men det skulle vara mycket överraskande om han beslutade sig för att ta ett sådant steg med under två veckor kvar av Trumps mandatperiod.

Däremot är det möjligt att delar av Trumps kabinett nu valt att ignorera presidentens order och att Pence börjat fatta egna beslut.

Efter stormningen av kongressen på onsdagen var det Pence och inte Trump som gav order att kalla nationalgardet för att få situationen under kontroll.

Det är oklart om försvarsminister Christopher Miller över huvud taget diskuterade frågan med Trump under onsdagen.

Källor: Reuters, AP, CNN, BBC