Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden gick till ordattack mot Trump och kallade Trumpanhängarna för terrorister: "Om det här hade varit BLM-demonstranter, hade de behandlats betydligt annorlunda"

Från 2021
Joe Biden om stormningen av Kapitolium: "En aldrig tidigare skådad attack mot vår demokrati" - Spela upp på Arenan

Den blivande amerikanska presidenten Joe Biden kallar gårdagens händelser i Washington D.C för "en av de mörkaste dagarna i vår historia".

Biden höll inte tillbaka under den presskonferens han höll under torsdagskvällen finsk tid. Han riktade skarp kritik mot Trump.

– Gårdagens händelser är ett resultat av Trumps hänsynslösa attack mot demokratin.

Han anklagade också Trump för att underblåsa våld.

– Trump försökte använda en mobb för att tysta 160 miljoner modiga människor som röstade i presidentvalet mitt under en pandemi.

"Oacceptabelt"

I samband med presskonferensen lyfte han också fram något som hans barnbarn sagt: "Om det här hade varit Black Lives Matter-demonstranter, hade de behandlats betydligt annorlunda än de huliganer som stormade kongressen".

– Vi vet alla att det är sant. Och det är oacceptabelt.

Han kallade Trumpanhängarna som stormade kongressen för huliganer och inhemska terrorister.

Biden presenterade nya justitieministern: Merrick Garland

Han sa att det nu finns ett behov av att återställa hedern, integriteten och självständigheten i USA.

Biden passade på att utnämna flera av sina kommande ministrar under presskonferensen. En av utnämningarna är justitieminister Merrick Garland som talade i samband med presskonferensen.

– Rättsstatsprincipen är inte bara en fras som används av advokater, utan grunden av demokratin. Det finns inte en separat lag för demokrater och republikaner. Inte heller separata lagar för vänner och fiender, rika och fattiga och för de av olika ras. Lagen gäller alla, sa Garland.

Garland är 68 år gammal och kommer från Chicago i Illinois. Han är en federal domare och chefsdomare vid appellationsdomstolen i Washinton D.C.

En man med grått hår och glasögon ler och tittar in i kameran.
Bildtext Merrick Garland blir USA:s nya justitieminister. Han kommer från Chicago.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln