Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Turister förs ner i hemliga tunnlar, ut i svampskogen och in i fängelseceller – årets Turism-Oskarspriser ges till innovativa Åbobor

Från 2021
En gammal fängelsecell i Kakolafängelset.
Bildtext Kakolas gamla celler fångar turisternas uppmärksamhet.
Bild: Arash Matin / Yle

Den kinesiska företagsledaren lånade ett par stövlar och traskade tvärs över en lerig åker. Hans kolleger och värdinnan Lena Sarlin förstod inte ett skvatt.

– Men då han en stund senare återvände med en kvist från en buske i handen var han överlycklig. Han hade fått uppleva naturen på nära håll, säger Lena Sarlin i Åbo.

– De mest spännande rundvandringarna i Kakolas gamla fängelser är då någon gammal fånge är med på rundturen. Tänk att någon betalat 20 euro för att höra om de historier han själv varit med om, säger Anu Salminen.

Då man träffar turistguiderna Lena Sarlin och Anu Salminen så tar historierna aldrig slut. Sarlin har personligen tagit hand om turister bland annat genom att föra ut dem på svampplockning, bastubad och ge dem möjlighet att uppleva hur finländare lever.

Lena Sarlin, en dam med grånande hur, grå mössa och en svartvitrutig halsduk står vid ett snöigt broräcke. I bakgrunden syns Aura å och Åbo Domkyrka.
Bildtext Lena Sarlin bjuder gärna hem turister, så att de ska få uppleva skärgården och få smaka på äpplen och hallon i hennes trädgård.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Kulturchocker en del av upplevelsen

Ibland kommer uppdragen med kort varsel, så det gäller att vara kreativ och snabbt hitta på saker som skulle passa kunden.

– Visst har det varit kulturchocker ibland, som då jag skulle plocka upp sex metallindustrigäster från Vietnam. De kom ut, och så började de springa runt min bil, och jag höll aldrig på att få dem att sätta sig ner. Det klarnade att de var helt förskräckta, för de hade aldrig suttit i en bil som en kvinna körde, säger Sarlin.

De sex männen var rädda för nästan allt, så för att få dem att "landa" i vår kultur tog Sarlin med dem ut till Kuva udde, där de fick uppleva naturen och kunde slappna av.

Anu Salminen, en dam med ljust hår, glasögon och en grårutig klänning, håller ut ena armen och bjuder in dig i en cell som är bevarad i ursprungligt skick i det gamla fängelset på Kakolabacken i Åbo.
Bildtext Anu Salminen hälsar dig välkommen in i en gammal cell som bevarats och blivit hotellrum i de gamla fängelserna på Kakolabacken.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Anu Salminen har i många år fängslat sina åhörare på de spännande Kakolavandringarna, där rövarhistorierna handlar om riktiga rövare och bovar.

– Det finns många historier som fångar besökarna. Ingen kan längre säga vad som är sant och vad som är historier, men de fascinerar både yngre och äldre på ett helt annat sätt än i Åbo slott eller Åbo Domkyrka, säger Salminen.

Både Sarlin och Salminen belönades på fredagen med ett hedersomnämnande i samband med den årliga Turism-Oskarsgalan i Egentliga Finland.

Hemliga tunnlar under Kakolabacken

Årets huvudpris, Turism-Oskar 2020, gick till fastighetsråd Olli Ojala, som är styrelseordförande för Kakola Yhtiöt Oy.

Ojala fick priset för sitt fördomsfria arbete med att ge nytt liv åt Kakolabacken. Efter att fängelserna år 2007 flyttade bort från Kakolabacken till Starrbacka, har Ojalas familjeföretag gjort ett stort kulturhistoriskt arbete.

Olli Ojala
Bildtext "Det har varit en stor utmaning att göra Kakolabacken till ett trivsamt bostadsområde och ett framtida turistmål", säger Olli Ojala.
Bild: Arash Matin / Yle

– Skulle man ha velat göra vinst skulle man ha gjort det på helt annat sätt, sålt alla kringliggande tomter och låtit fängelsebyggnaderna förfalla. Men det har aldrig varit vår tanke. Som gammal Portsabo vill jag se Kakolabacken blomstra, säger Ojala.

Kakolabackens byggnader har bevarats och i dem fungerar nu restauranger, hotell, bageri, kafé, bryggeri, kafferosteri och cirka 250 bostäder. Och mera kommer ännu.

Planerna omfattar en stor badanläggning, parkeringsgarage, destilleri och fler bostäder, som borde bli färdiga under detta år. Och så avslöjar Ojala en helt ny sak.

– I berget under de gamla fängelserna finns gamla tunnlar, vissa till och med ganska långa och rymliga. Det är inte många som känner till dem längre, mellan avloppsreningsverket och den nya underjordiska parkeringen. Nästa år avslöjar vi hur de kommer att utnyttjas och vem som får gå ner i dem, säger Ojala.

Nya planer trots coronan

För att lyckas inom turistnäringen gäller det att vara kreativ, ambitiös, modig – ja, till och med våghalsig, sägs det i prismotiveringen. Det är Ojala, liksom Sarlin och Salminen.

Ingen vet när turismen kommer igång igen och hur det kommer att se ut efter coronan. Men guiderna och Kakolaföretagarna är beredda, och de har nya idéer på gång.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle kasta sig i ett sådant här projekt. Nog är jag lite tokig, men på ett positivt sätt, säger Ojala.

– Priset är ett sätt att värdesätta alla guiders jobb och likaså alla företagares arbete, säger Sarlin.

Turism-Oskarsstatyetten delades i år ut för 24:e gången, denna gång utan publik.

Diskussion om artikeln