Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tillbaka på Twitter igen – nu med ett videotal där han manar till lugn och erkänner det kommande maktskiftet

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 08:32.
Den här bilden togs då Trump talade till sina anhängare strax innan de tågade mot Kongressbyggnaden på onsdagen. Då lät Trump helt annorlunda än i det videotal som publicerades i natt.
Bildtext Den här bilden togs då Trump talade till sina anhängare strax innan de tågade mot Kongressbyggnaden på onsdagen. Då lät Trump helt annorlunda än i det videotal som publicerades i natt.
Bild: AFP / Lehtikuva

I ett videotal försöker USA:s president Donald Trump nu distansera sig från sina anhängare som stormade kongressbyggnaden på onsdagen. Han erkänner också att en ny president kommer att tillträda den 20 januari och lovar ett friktionsfritt maktskifte.

Efter att Twitter hade hållit Trumps konto låst i ett knappt dygn återvände han till sitt favoritforum vid tvåtiden i natt, finsk tid och nu med ett statsmannamässigt videotal.

Han inleder det med att beskriva onsdagens attack mot Capitolium som "avskyvärd" och han sade sig vara lika bestört över våldet och förstörelsen som alla andra amerikaner.

– Till er som deltog i våldsamheter och skadegörelse, ni representerar inte vårt land. Och till er som bröt mot lagen, ni kommer att få betala, sade Trump.

Trump påstår att han omedelbart, efter att stormningen inletts, kallade in både federal polis och nationalgardet för att återställa ordningen.

Enligt samstämmiga ögonvittnen och säkerhetsexperter är det inte vad som skedde. Det tog timmar innan säkerhetsstyrkor hade fått kontroll över situationen. Enligt flera mediarapporter var det ingalunda Trump som kallade in nationalgardet, utan vicepresident Mike Pence.

Trump manar till lugn

– Vi har just genomgått ett intensivt val och känslorna går heta, men nu måste lugnet återställas, säger Trump.

Enligt honom har hans kampanjteam använt alla "lagliga medel" för att utmana valresultatet, men det har man bara gjort för att säkerställa valets integritet och försvara den amerikanska demokratin.

Trump säger sig fortfarande vara övertygad om att vallagarna måste ändras, bland annat vad gäller kontroll av väljarnas identitet.

Men han talar inte direkt om valfusk eller hur valet "stals", trots att det är nästan det enda han talat om hittills sedan valet hölls.

Det var det "stulna valet" som han uppmanade sina anhängare att rätta till i det tal han höll inför dem i Washington strax före attacken mot Capitolium. I det talet uppmanade han dem att tåga mot kongressbyggnaden och lovade också själv följa med, vilket han inte gjorde.

Ska nu koncentrera sig på ett friktionsfritt maktskifte

I sitt videotal verkar det som om han äntligen skulle erkänna sig besegrad av Joe Biden, utan att han nämner Biden vid namn.

– Nu har kongressen bekräftat valresultatet. En ny administration tillträder den 20 januari. Mitt fokus riktas nu mot att säkerställa ett friktionsfritt och ordningssamt maktskifte. Den här stunden kräver läkande och försoning, säger Trump.

Det är uppenbart att Trump noggrant följer en manustext för sitt korta tal, som tillhör de mer statsmannamässiga tal han hållit. Då han tidigare hållit tal av det här slaget, har han ofta kort senare kommit med uttalanden som legat i skarp kontrast till talets innehåll.

Till mina anhängare - vår resa har bara börjat

Trump talar till och med om hur amerikanerna nu måste återknyta "banden av lojalitet och kärlek".

– Till vårt lands medborgare, att ha fått tjäna som er president har varit den största äran i mitt liv, säger Trump och sedan vänder han sig avslutningsvis till sina anhängare.

– Till alla mina fantastiska anhängare, jag vet att ni är besvikna, men jag vill också att ni ska veta att vår otroliga resa bara har börjat, lyder Trumps avslutningsord.

Källor: Twitter, Yle

Diskussion om artikeln