Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu nappar industrin sina sommarjobbare - i Karleby redan innan ansökningstiden är slut

Från 2021
Thomas Slotte står vid ett fönster och i bakgrunden syns skog samt en del industribyggnader
Bildtext Thomas Slotte är ordförande för storindustriföreningen i Karleby och utvecklingschef på kemikalieföretaget Freeport Cobalt.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Industrin verkar föra en hård konkurrens om sommarjobbare, åtminstone i Karleby. Redan i december dök de första annonserna upp och inom den närmsta månaden kommer mycket redan att vara avgjort - vilka studerande som får jobb och vilka fabriker som lyckas rekrytera de man behöver.

Thomas Slotte är ordförande för storindustriföreningen i Karleby och utvecklingschef på kemikalieföretaget Freeport Cobalt som anställer kring 70 sommarvikarier.

Ska man som arbetsgivare få de vikarier man vill ha måste man helt enkelt lyckas nappa dem tidigt, enligt Slotte. En orsak är att bolagen får många av sina vikarier från universitetsstäder som Vasa eller Uleåborg.

- Det här låter kanske dumt, men vi har räknat ut att åker du från Uleåborg finns det ungefär 1500 sommarjobb innan du kommer till Karleby. Det betyder att när alla börjar reservera bra människor måste vi också här reagera så snabbt som möjligt så vi kan öronmärka de här kandidaterna och få hit dem, säger Slotte.

Var snabb om du ska hinna med tåget

Företagen på Storindustriområdet i Karleby anställer varje sommar omkring 350 vikarier. I annonsen från Freeport cobalt står det att man ska "vara snabb", i annonsen från Umicore som söker 60 vikarier står det "sök genast".

Orsaken till att sökande uppmanas skynda på är att även om ansökningstiden pågår till mitten av februari kan platserna fyllas redan innan ansökningstiden är slut.

Enligt Thomas Slotte är det inget unikt för Karleby utan generellt vill företagen snabbt ge besked till unga som sommarjobbat på företaget tidigare.

- Man måste nästan göra så här för att få de man behöver och känner till. För annars tävlar vi inte bara i den här regionen utan med industriområden och fabriker runtom i Finland. Så nu kan vi garantera dem jobb och de behöver inte söka fler platser, säger Slotte.

Vasaföretag söker senare och följer utsatt tid

I Vasatrakten verkar det bara vara Wärtsilä av de större inom industrin som hunnit sätta ut annonser om sommarvikarier. Bolaget söker över 300 vikarier till Vasa-, Helsingfors- och Åboenheterna. De flesta sommarjobbarna anställs till verksamheten i Vasa.

- Vi hoppas att businessituationen är sådan att vi kan genomföra allt. Vanligtvis har vi 4500-5000 ansökningar och vi tror att det kommer att finnas ett stort intresse också i år. Vi har många trogna praktikanter som vi väntar att kommer tillbaka, säger Kai Kamila, som är HR-direktör på Wärtsilä Finland.

Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Bildtext Wärtsilä i Vasa.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Enligt honom kommer denna sommar att ligga på motsvarande nivå som tidigare år. Men det rådande läget försvårar handledningen av vikarierna, vilket kanske begränsar antalet en smula.

- De som går utbildningar där det förutsätts att man gör en praktik kommer säkert i samma mån att söka om jobb. Det som skiljer är att vi tar färre trainees, eftersom vi inte kan erbjuda lika mycket handledning som vanligt. För det är inte trevligt om vi inte kan stöda honom eller henne tillräckligt så att de kan gå vidare till sitt jobb, säger Kai Kamila.

På Wärtsilä kan man ännu inte säga något exakt om schemat för att få platserna tillsatta. Tidtabellen i Karleby verkar alltså vara tajtare.

- Kanske det inte finns så många att välja på i Karleby och då kanske det är större konkurrens, säger sakkunnig Leila Rönn på arbets- och näringsbyrån.

Rönn säger också att det inte är så vanligt att företag tillsätter jobb innan ansökningstiden gått ut.

- Åtminstone här i Vasa brukar de större företagen ha sin ansökningstid och först efter det gå igenom ansökningarna.

För fabrikerna är det såklart bra att snabbt kunna försäkra sig om att de arbetstagare man behöver finns till hands.

- För dem är det en möjlighet att öronmärka eller fortare binda de sökande till sig.

För de som söker sommarjobb är risken att man binder sig för tidigt och så kommer något bättre senare.

- Men det är något man inte kan veta. Så allt som oftast kanske det ändå är bäst att binda sig om man bara har chansen, säger Rönn.

Coronaepidemin har påverkat förvånansvärt lite

Coronaepidemin har enligt Thomas Slotte nästan inte alls påverkat behovet av sommarjobbare.

- Det ser man tydligt, förvånansvärt nog. Många tänkte att det skulle gå sämre för industriområdet men det blev ingen katastrof, alla fabriker kör nästan för fullt här.

Enligt Leila Rönn kommer det nog att finnas sommarjobb. En del branchser har drabbats hårt medan andra nästan inte alls påverkats av coronan.

- Inom industrin har det inte märkts så mycket, det har varit ganska jämnt. Men en del har drabbats och andra inte alls.

Diskussion om artikeln