Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Falskt alarm – inga coronafall i Finlands Tour de Ski-läger

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 07:42.
Krista Pärmäkoski (till vänster) har hittat formen.
Bildtext Krista Pärmäkoski (till vänster) har varit i vass form och ställer upp i dagens masstart.
Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

På torsdagen meddelade Finlands och Sveriges längdlandslag att lagmedlemmar i snabbtest testat positivt för corona. På kvällen kom de pålitligare PCR-testens resultat och de visade sig vara negativa. Därmed behöver varken sprintstjärnan Linn Svahn eller någon finländsk åkare stå över dagens masstartslopp.

På torsdagen gick Finlands längdlandslag ut med information om att två personer i laget testat positivt för corona i samband med snabbtester. Inga namn avslöjades och därmed framgick det inte heller om det handlade om åkare eller personal.

Det fanns redan under dagen förhoppningar om att det skulle handla om falskt alarm. Senare på kvällen kom det lättande beskedet då de efterföljande PCR-testen analyserats. De var negativa – och därmed visade sig alltså snabbtesterna ha gett felaktiga resultat.

– Nu ska vi vara ännu noggrannare. Vi vill åka under de tre avslutande Tour de Ski-dagarna och hoppas få fokusera på det, säger längdlandslagets chefstränare Teemu Pasanen i skidförbundets pressmeddelande.

Det gick på samma sätt i det svenska lägret. Sprintstjärnan Linn Svahn testade först positivt men även hennes PCR-test visade sig vara negativt.

Linn Svahn blickar bekymrat åt sidan med stavarna i händerna.
Bildtext Linn Svahn är en stark segerkandidat i sprinten på lördag.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

På fredag körs masstarter i klassisk stil i italienska Val di Fiemme. Herrarnas 15-kilometerslopp börjar klockan 14.15 och damernas 10-kilometerslopp klockan 16.35. Loppen sänds i TV2 och på Arenan och Chriso Vuojärvi kommenterar på svenska.

På lördag körs sprintarna och på söndag är det dags för de avslutande klättringarna.