Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De grönas Anni Sinnemäki vill bli borgmästare i Helsingfors: "Jag kan tänka mig att höja kommunalskatten, men det är inte det första alternativet"

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 11:17.
Anni Sinnemäki i Helsingfors stadshus
Bildtext Anni Sinnemäki är för närvarande biträdande borgmästare.
Bild: Elis Henell

Biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (De gröna) kandiderar för borgmästarposten i Helsingfors. Hon säger att beslutet att ställa upp känns lätt när det väl är fattat.

– Det brukar räcka länge för mig att fatta liknande beslut. Jag ville också under hösten arbeta utan att ses som en borgmästarkandidat och koncentrera mig på det jag gör, säger Sinnemäki till Svenska Yle.

Hon är nu biträdande borgmästare med ansvar för stadsmiljösektorn i Helsingfors.

– När jag väl fattat beslutet känns det ganska lätt.

Sinnemäki säger att hon när hon fattade beslutet inte kände till att hon kommer att vara partiets enda kandidat.

De gröna har goda möjligheter att bli största parti i kommunalvalet i Helsingfors och i så fall blir Sinnemäki borgmästare. Kampen om största partiet står mellan Samlingspartiet och De gröna.

Sinnemäki, 47, är tidigare arbetsminister (2009–2011), partiordförande samt långvarig riksdagsledamot för De gröna (1999–2015).

Hon var De grönas borgmästarkandidat också i kommunalvalet 2017.

"Om vi vill ta hand om allt vi behöver måste vi ha tillräckligt med pengar för det"

Sinnemäki säger att den enskilda fråga som hon vill satsa på är hur Helsingfors kommer ut ur coronapandemin.

– Vi måste göra mer än vi är vana vid för att skapa arbetsplatser och samtidigt ta hand om sociala problem som pandemin orsakat. Det gäller ensamhet, mental hälsa och skolelever som inte lärde sig på distans. Det här måste vi ta hand om under nästa fullmäktigeperiod.

– För mig är också klimatfrågan något vi ska kämpa för. Det ska vi göra alla år och alla fullmäktigeperioder tills målen har nåtts.

Det du räknar upp kostar, varifrån ska pengarna tas?

– Vi måste jobba mer än vi är vana vid för sysselsättningen och för att företag i Helsingfors ska vara framgångsrika. Helsingfors har haft en god ekonomi och vi har inte behövt kämpa för det, men nu måste vi göra det. Om vi vill ta hand om allt vi behöver måste vi ha tillräckligt med pengar för det.

Borde kommunalskatten höjas i Helsingfors?

– Det är inte det första jag tänker. Det är inget mål för mig. Jag kan tänka mig att den kan höjas, men det är inte det första alternativet.

Flera tunga namn med i spelet

Den nuvarande borgmästaren Jan Vapaavuori (Saml) meddelade i höstas att han inte fortsätter som borgmästare.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) och riksdagsledamoten Paavo Arhinmäki (VF) hör till de kandidater som redan är klara.

Samlingspartiet lade till en början sitt hopp till tidigare statsministern Alexander Stubb, som dock tackade nej till kandidatur, och nu överväger tidigare riksdagsledamoten Kirsi Piha att ställa upp.

Veteranpolitikern Paavo Väyrynen ville bli Centerns kandidat men partiet avböjde hans kandidatur – det blev kommunalpolitikern Eeva Kärkkäinen som nominerades.

Övriga kandidater är Mika Ebeling (KD, Harry Harkimo (Rörelse Nu) samt Tiina Anhava (Blå).

Tillägg 8.1 kl.11.12: Kommentarerna av Sinnemäki lades med och hänvisningen till Helsingin Sanomat togs bort.

Diskussion om artikeln