Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Följd av ökat friluftsliv och mild vinter: Ovanligt många drunknade då de gick igenom isen år 2020

Från 2021
Yle nyheters reporter Sara Ekstrand drar sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar.
Bildtext Den som rör sig på isen uppmanas bära isdubbar. Arkivbilden är från en övning.
Bild: YLE Laura Häkkinen

År 2020 drunknade ovanligt många på grund av att de gick genom isen, visar statistik från Simundervisnings- och Livräddningsförbundet. Antalet var mer än fyrfaldigt jämfört med året innan.

Enligt preliminära uppgifter om drunkningsolyckor år 2020 ökade de överlag jämfört med år 2019, från 90 olyckor till 113 under hela året.

Mest är det drunkningsolyckorna på grund av svag is som har ökat. År 2019 var de dödsolyckorna sex till antalet och under år 2020 var de 28 stycken.

De flesta fallen där människor gick ner sig i isen inträffade i början av året, men också i december då det skedde nio sådana olyckor.

Vid Simundervisnings- och Livräddningsförbundet säger man att orsakerna till den markanta ökningen är kombinationen av å ena sidan tunna isar till följd av det milda vintervädret år 2020 och å andra sidan ovanligt många som rörda sig i naturen till följd av coronaepidemin.

- Omväxlande vinterväder påverkar isarna och gör att man alltid måste röra sig på dem med eftertanke, säger kommunikatör Niko Nieminen på förbundet.

Påminner om isvett

Enligt statistiken för år 2020 var det framför all förare på snöskotrar som drabbades av drunkningsolyckor i isen. I ungefär en tredjedel av fallen var ett motorfordon inblandat.

En fjärdedel av olyckorna drabbade personer som gick till fots på isen och en femtedel drabbade skidåkare eller skridskoåkare.

Simundervisnings- och Livräddningsförbundet påminner om säkerhetsråden för den som rör sig på isen.

Man ska inte bege sig ensam ut på isen och man ska åtminstone förse sig med isdubbar. Dessutom borde man ha en käpp att känna sig för med, en ryggsäck med reservkläder, livlina och mobiltelefon.

Diskussion om artikeln