Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå ett steg närmare att reda upp strulet med måltids- och städservicen - kommunstyrelsen ska ta ställning till ny upphandling

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 20:04.
Sallader i en skolmatsal.
Bildtext Ingå kommun har tillfälliga avtal om måltider och städning tills det nya avtalet är klart.
Bild: Antti Tauriainen / Yle

Ingå kommun har nu ett förslag på hur kommunens måltids- och städservice kunde konkurrensutsättas. Den tidigare anbudsbegäran var otydlig.

Kommunstyrelsen i Ingå ska i dag (11.1) ta ställning till ett förslag som går ut på att serviceupphandlingen delas i tre separata upphandlingar:

  • Måltids- och städservice för objekt med måltidsservice
  • Städservice vid enheter utan måltidsservice
  • Hemmåltidsservice

Upphandlingen föreslås genomföras genom öppet förfarande. Det betyder att Ingå kommun publicerar anbudsbegäran på anbudswebbplatsen Hilma. Anbuden ska lämnas in senast vecka 9.

Kommunen hoppas att verksamheten kunde inledas i maj eller hellre efter att skolornas vårtermin avslutats.

Upphandlingen avbröts i november

Ingå kommunstyrelse beslöt i november i fjol att avbryta upphandlingen av måltids- och städservicen eftersom anbudsbegäran till företagen inte var klar och tydlig till sin struktur och sitt innehåll.

Kommunen ingick tillfälliga avtal med serviceproducenter som gäller tills de nya upphandlingsavtalen vinner laga kraft och verksamheten kan inledas.

Lista på krav inför ny upphandling

Kommunstyrelsen ska ta ställning till en lista på olika krav inför upphandlingen där det bland annat föreslås att det anbud som är mest ekonomiskt och fördelaktigt ska väljas.

Valet ska i så fall grunda sig på det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, där priset spelar en större roll än kvaliteten.

Ingå kommunstyrelse godkände förslaget till upphandling på sitt möte den 11 januari 2021.