Frosseri ska nu stoppas i Kina – ordern kommer från högsta ort
Oerhörda mängder matavfall uppstår varje dag i Kina, bland annat för att folk beställer alldeles för mycket mat på restaurangerna och lämnar mycket oätet. Tusentals ungdomar har samtidigt blivit stjärnor genom att filma sig själva när de slukar mat.
Tolv välklädda gäster sätter sig kring ett runt bord. Snart börjar servitörer fylla bordet med stora fat med rätter av alla de slag.
Gästerna äter med andakt, men de hinner inte göra slut på maten förrän faten bärs bort. De ersätts genast med fat med nya rätter som inte heller blir uppätna förrän de byts ut mot andra.
- Vi har vuxit upp med den här traditionen. Alla vet att värdarna beställer så många rätter att det är omöjligt att göra slut på maten, förklarar engelskläraren Nicky Wong.
Många Hongkongbor skulle bli upprörda om de plötsligt blev serverade mindre portioner än de är vana vid.
― Hongkongbon Nicky Wong
Wong tillägger att det gäller i synnerhet för festliga tillställningar såsom bröllop och årsdagar. Också företag och statliga organ bjuder vanligen sina gäster på furstliga måltider.
Orimliga portioner, soptippar fylls
Wong medger att hon och hennes vänner själva ofta inte äter upp all mat som de beställer på serveringarna. Hon säger att det i allmänhet beror på att portionerna är alltför stora.
- Många Hongkongbor skulle bli upprörda om de plötsligt blev serverade mindre portioner än de är vana vid. Jag skulle gärna se att jag inte måste lämna mat på tallriken när jag äter ute, men ofta finns det inget att göra eftersom jag inte är en storätare, konstaterar hon.
I det autonoma Hongkong bidrar matavfallet i hög grad till att avstjälpningsplatserna fylls ohållbart snabbt. I och med att återvinningen fungerar uselt dumpas det mesta av avfallet i avstjälpningsplatserna.
Myndigheterna har länge fört kampanjer för att få ett slut på slöseriet med mat.
Fortfarande uppstår det ändå på tok för mycket matavfall även om en del restauranger har börjat servera mindre portioner än förr samtidigt som fler och fler Hongkongbor har blivit medvetna om problemet.
Uppskakande slöseri, nya principer
I det övriga Kina har slöseriet med mat blivit så storskaligt att till och med presidenten Xi Jinping har engagerat sig i frågan.
Han har bland annat konstaterat att slöseriet är ”chockerande och sorgligt”, och han har krävt snabba åtgärder för att få stopp på det.
Statliga ämbetsverk har gått in för att straffa anställda som åker fast för att beställa för mycket mat.
Många restauranger har reagerat till exempel genom att på sina väggar hänga upp slagord såsom ”maten är naturens gåva, låt oss inte slösa med den”.
Andra har infört en så kallad ”ett minus”-princip som betyder att ett sällskap på till exempel tio personer kan beställa högst nio rätter.
På kinesiska restauranger delar sällskapen på alla rätter som beställs till ett bord. Det är vanligt att tio personer delar på långt fler än tio rätter.
Statliga ämbetsverk har för sin del gått in för att straffa anställda som åker fast för att beställa för mycket mat.
Funktionärer har fått i uppgift att göra inspektionsrundor på allmänna serveringar för att se om någon anställd lämnar mat på tallriken.
Lag ingen räddning på grund av seg tradition
En ny lag om slöseri med mat ska dessutom snart träda i kraft.
Efter det kan restauranger få böter på mer än 1 200 euro varje gång som de åker fast för att sporra eller missleda gäster att beställa för mycket mat.
Också gästerna blir bötfällda om de lämnar mat efter sig. Det är inte ännu klart hur höga böterna blir.
Det befaras ändå att lagen inte har önskad effekt. Vanan att beställa för mycket mat är så ingrodd att det förmodas dröja länge innan folket i stor skala frångår den.
- Kinesiska värdar vill vara generösa mot sina gäster genom att bjuda dem på storartade måltider. Värdarna är också rädda för att de förlorar ansiktet ifall de bryter mot traditionerna genom att hålla igen på beställningarna, konstaterar professorn Hu Xingdou i Hongkong-tidningen South China Morning Post.
Det är dessutom vanligt att nyrika kineser har ett behov av att visa att de har pengar genom att beställa mer mat än de och deras gäster kan äta.
Många av de här kineserna har haft det knapert i sin barndom, så för dem är det en belöning för hårdt arbete att nu kunna äta och bjuda flott.
Populära frossare, accepterat falskspel
Lagen riktar sig också mot unga videobloggare som filmar sig själva när de proppar i sig hårresande mängder mat.
Många av de här så kallade matvloggarna är oerhört populära, och de kan ha mer än tio miljoner prenumeranter på Douyin, den kinesiska versionen av TikTok.
Flertalet av vloggarna är unga magra kvinnor med ett behagligt utseende. En av pionjärerna blev berömd efter att hon på sexton minuter slukade tio skålar starkt kryddad nudelsoppa.
En annan populär vloggare har valt en pseudonym som kan översättas med ”Mini med den rymliga magen”.
Den här kortväxta, magra kvinnan har videofilmat sig själv bland annat när hon äter upp flera kilogram grillat lammkött.
Matvloggarna har blivit beskyllda för att de fuskar bland annat genom att se till att de spyr genast efter att de har slutat att filma. Sådana misstankar har inte minskat deras popularitet.
Tvivelaktiga föredömen, avskräckande böter
Vloggarna kan göra stora pengar. "Mini med den rymliga magen" sägs till exempel leva ett luxuöst liv i den kommersiella huvudstaden Shanghai.
Fler och fler unga kvinnor söker lyckan genom att imitera "Mini med den rymliga magen" och andra populära vloggare.
I juni i fjol laddade kineserna på Douyin upp hela 120 000 videor som hade att göra med att huvudpersonen åt överdrivet mycket mat.
Den nya lagen ska nu sätta punkt för matvloggarnas verksamhet. Efter att den har trätt i kraft kan kineserna få upp till 12 500 euro i böter om de laddar upp videor som visar dem sluka mat.
I det fallet förmodas lagen var mer effektiv än när det gäller den övriga befolkningen. Många av de mest populära matvloggarna har för säkerhets skull redan tagit bort sina videor från Douyin.
Slöseri så det räcker
Ungefär 18 miljoner ton matavfall uppskattas ha uppstått i Kina år 2019. Det skulle räcka för att föda 30-50 miljoner människor under ett helt år.
I den välmående kommersiella huvudstaden Shanghai uppstår det upp till 2 000 ton matavfall varje dag. Ungefär 30 procent av avfallet består av grönsaker och nästan 20 procent av kött.
Också skolorna bidrar till problemet. Enligt ett kinesiskt forskningsinstitut äter eleverna i storstäderna i medeltal upp bara två tredjedelar av sina luncher.
De kinesiska städerna står för 25 procent av allt hushållsavfall i världen. Största delen av det här avfallet består av mat.
Matavfallet dumpas antingen i avstjälpningsplatser eller bränns i förbränningsugnar. I och med att otaliga avstjälpningsplatser är så gott som fulla har städerna satsat på att konstruera stora mängder förbränningsugnar under de senaste åren.
Matavfallet är ändå ofta alltför fuktigt för att det ska vara lämpat för förbränningsugnarna. De kinesiska ugnarna släpper också ut stora mängder metan som är en av de viktigaste växthusgaserna.
Diskussion om artikeln