Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygstopp till tre länder, gränskontrollerna fortsätter i flera veckor till – regeringen: Epidemin rasar hårdare utanför gränserna

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 21:59.
Gränskontrollanter och en rad bilar.
Bildtext Gränskontroller i Torneå-Haparanda.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Regeringen förlänger restriktionerna gällande inresor till Finland. Gränskontrollerna fortsätter åtminstone fram till den 9 februari.

Åtgärden motiveras med det dåliga epidemiologiska läget i världen; antalet nya fall av smitta ökar snabbare i många andra länder än i Finland.

Därför är det inte är befogat att lätta på bestämmelserna innan det finns tillräckligt med ersättande åtgärder att sätta in, uppger Inrikesministeriet i sitt pressmeddelande.

I beslutet tillämpas fortfarande gränsvärdet 25 coronafall per 100 000 invånare på 14 dagar. Det gäller länder i Schengenområdet (de inre gränserna), EU-länder utanför Schengen och Storbritannien.

Regeringen avråder också fortsättningsvis från onödiga resor till högriskländer.

Flygstopp: Storbritannien, Sydafrika och Irland

Utrikesministeriet har meddelat att flygstoppet mellan Finland och Storbritannien fortsätter. Nu läggs också två andra länder på flygförbudslistan: Sydafrika och Irland.

Restriktionerna är i kraft tills den 18 januari. Orsaken är de muterade varianterna av coronaviruset.

Utrikesministeriet säger att de tillsammans med ambassader i länderna kan hjälpa finländare där att ta sig hem. Man kan till exempel mellanlanda i Amsterdam, Paris eller Bryssel.

Utrikesministeriet diskuterar möjligheten att ordna direkta evakueringsflyg från Storbritannien.

För resenärer som återvänder till Finland från Sydafrika, Storbritannien eller Irland rekommenderas coronatest, också utan symtom.

Finland är på övertid

Finland är redan på olaglig övertid när det gäller gränskontrollen mellan Schengenländerna. En sådan åtgärd får i princip bara gälla i sex månader, men här har den nu varit i kraft i tio månader.

Sedan i somras har Finland fortsatt den inre gränskontrollen med en månad i taget, och har meddelat EU-kommissionen om förfarandet.

Inga förändringar vid de inre gränserna

Gränskontrollerna gäller oförändrade i trafiken mellan Finland och Belgien, Estland, Danmark, Grekland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Portugal, Polen, Sverige, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike,

Pendling mellan Finland och Sverige tillåts vid gränsområdet. Också arbetsresor eller andra nödvändiga resor vid norska gränsen tillåts. Det är tillåtet att komma på jobb från Sverige och Estland utan frivillig 10 dagars karantän.

Det är också tillåtet att korsa gränsen över isen mellan Sverige och Finland och Finland och Norge, förutsatt att man inte beträder annan stats territorium.

I övrigt tillåts endast transittrafik, arbetsresor och nödvändiga resor till Finland. Resenärer får också återvända.

Frivillig karantän rekommenderas för samtliga resenärer efter ankomst.

Smärre förändringar vid de yttre gränserna

För inresor från områden utanför Schengen blir det några förändringar.

Gränskontrollerna återinförs för resenärer från Japan och Sydkorea från och med 11.1.2021.

Från följande länder i Europa är det tillåtet att resa till Finland på grund av arbete eller annat nödvändigt skäl: Andorra, Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Monaco, Rumänien, San Marino och Storbritannien.

För övriga länder utanför Schengenområdet möjliggör reserestriktionerna endast återresor, transittrafik via Helsingfors-Vanda flygplats samt annan nödvändig trafik.

Artikeln uppdaterades 8.1.2021 klockan 22 med informationen om flygstoppen.

Diskussion om artikeln