Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Resenärer från riskländer testas på Helsingfors-Vanda flygplats – målet är att stoppa virusmutationer

Från 2021
En resenär söker sig till coronatest på flygplatsen. I bild resenären som fyller i lappar vid en disk, en som väntar på att ta testet och en man som sitter bakom disken.
Bildtext Vandas biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö tror att det att passagerarna testas systematiskt också leder till att allt fler väljer att testa sig.
Bild: Jari Kärkkäinen/ YLE

Från och med i dag, fredag, ska mer eller mindre alla resenärer från riskländer testas för coronaviruset på Helsingfors-Vanda flygplats. Målet är att sätta stopp för spridningen av nya virusmutationer som kommer från utlandet. Det är ändå frivilligt för passagerarna att testa sig.

Ett dussintal personer har anställts till flygplatsen för att öka på testkapaciteten. Test tas av dem som inte har bevis på att de fått coronavaccin eller har ett negativt coronatest som tagits inom 72 timmar innan inresan till landet.

Passagerare som mellanlandar och passagerare på inrikesflyg styrs inte till testen.

Vissa länder kräver att resenärerna uppvisar intyg över negativa coronatest redan innan de stiger ombord på planet. Däribland Nederländerna. Tidigare i veckan nekades över tio resenärer att borda plan från Finland till Amsterdam eftersom de inte hade med sig testintyg på rätt språk.

Nu utvecklas också "vaccinpass" som ska göra det lättare att resa mellan olika länder. Slutprodukten - en mobilapp - ska göra det möjligt att visa upp bevis på att man har testat negativt för covid-19, eller att man har vaccinerat sig.

Testet är frivilligt

Då ett plan landar på Helsingfors-Vanda kommer passagerarna i planet att styras rakt till testplatsen på flygplatsen eller genom Finentry-tjänsten till en testplats i deras egna hemstad.

Coronatestet är ändå frivilligt och en passagerare kan alltså välja att avstå från att testas.

Timo Aronkytö, Vanda stads biträdande stadsdirektör, säger till Yle Uutiset att det ändå en stark majoritet som väljer att ta testet. Ungefär nio av tio passagerare.

– Om passageraren väljer att stå över är det oftast på grund av att passageraren redan har ett negativt testresultat från hemlandet, säger Aronkytö.

– Och i så fall får hen instruktioner för frivillig karantän, fortsätter han.

Köerna kan bli långa

Aronkytö tror på att de systematiska coronatesten vid gränsen kan spela en avgörande roll i att sätta stopp på den virusmutation som upptäckts i Storbritannien.

Han förutspår att väntetiden till testerna i början kan vara relativt långa – till och med över en timme.

– Vi gör så gott vi kan och nu försöker vi få ännu mer resurser till flygplatsen, säger han.

Coronatesten på flygplatsen är gratis och det är Vanda stad och Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS som ansvarar för testandet.

Tidigare i veckan togs en Finentry-tjänsten i bruk vid Helsingfors hamnar och flygplatser. I tjänsten kan resenärerna hitta all nödvändig coronainformation på ett och samma ställe.

Diskussion om artikeln