Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finnair förlänger sina flygturer till Karleby-Jakobstad för att undvika flygstopp

Från 2021
Ett propellerplan från Finnair rullar längs landningsbanan
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Finnair fortsätter med sina nuvarande flygturer till och från Karleby-Jakobstad flygplats fram till 18 april. Detta för att undvika att det blir paus i trafiken när upphandlingen av flygrutterna dröjer.

Karleby-Jakobstad flygplatshotades tidigare av flygstopp från och med första april, tillsammans med fyra andra regionala flygplatser (Kemi-Torneå, Joensuu, Jyväskylä och Kajana).

Just nu trafikeras Karleby-Jakobstad flygplats av Finnair, som flyger tur och retur till Helsingfors. Finnair skulle sluta flyga i slutet av mars, vilket troligen skulle innebära ett flygstopp eftersom konkurrensutsättningen av trafiken inte hinner bli klar.

Men på fredag meddelade flygbolaget att de fortsätter att flyga fram till 18 april.

– Vi förstår mycket väl att flygförbindelsen är viktig för regionerna. Vi fortsätter därför att flyga längre än planerat, så att förbindelsen inte avbryts innan staten ordnat köptrafik, säger Finnairs försäljningschef, Mikko Turtiainen i ett pressmeddelande.

Stig-Göran Forsman, vd på Kronoby flyghangar, har i en tidigare intervju sagt att de varit förberedda på ett kortare flygstopp.

Konkurrensutsättningen dröjer

Transport- och kommunikationsverket Traficom beslöt tidigare att ålägga en allmän trafikplikt på de fem flygrutterna för perioden 1.4–31.12.2021.

Därför ska flygrutterna konkurrrensutsättas. Men det man inte kommit vidare med, eftersom EU-kommissionen inte ännu meddelat om konkurrensutsättningen i EU:s officiella tidning.

Nästa vecka kommer konkurrensutsättningen att publiceras, enligt Traficom. Finland lär inte ha kunnat påverka tidtabellen för publiceringen.

– Det var meningen att annonsen skulle finnas i tidningen redan inna jul, säger avdelningschefen Olli-Pekka Rantala vid Traficom till STT.

Upphandlingen håller på att förberedas av Traficom.

Finnair säger att de bedömer ifall de deltar i upphandlingen, först när den publicerats. Men enligt bolaget är deras flygflotta inte nödvändigtvis den som passar bäst för passagerarmängden på flygrutterna.

Den här artikeln är en översättning av Yles artikel Finnair lentää maakuntakentille pari viikkoa suunniteltua pitempään. Översättningen och bearbetningen är gjord av Markus Bergfors.

Diskussion om artikeln