Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Julen har fått oss att strunta i coronatesterna: “Viktigt att testa sig för att skydda andra människor”

Från 2021
Lasse Lehtonen, direktör för diagnostiken, HUS
Bildtext Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors Universitetssjukhus, uppmanar alla som har symtom på att ha blivit smittad av coronavirus att testa sig.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Julen och semestertiderna har fått människor att testa sig allt mer sällan för coronaviruset.

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors universitetssjukhus, säger att mängden tagna tester minskat med nästan hälften.

– Testantalet har gått ner till ungefär hälften av det som vi hade före julen. I nuläget är vi nere i 3 000 – 4 000 test per dag, medan vi före jul tog till och med 8 000 coronatest per dag.

Mer noggrann statistik över antalet tester hittar du här.

På grund av att färre personer än vanligt coronatestat sig kan man enligt Lehtonen inte vara säker på vad det egentliga epidemiläget i huvudstadsregionen är.

Antalet coronapatienter på sjukhus har ändå inte ökat, vilket Lehtonen ser som ett gott tecken. Samtidigt har mängden positiva testresultat hållits på ungefär samma nivå som före jul.

Lehtonen tror ändå att människor kommer att testa sig mer aktivt igen nu då semesterperioden tar slut.

– Jag tror nog att den största orsaken till att människor inte testat sig är att de varit på semester och därför inte velat åka någonstans. Men nu då skolorna börjat och man börjar arbeta igen så tror jag att testmängderna ökar.

“Viktigt att testa sig”

Coronapandemin pågår ännu och Lasse Lehtonen uppmanar därför alla att fortsättningsvis följa myndigheternas rekommendationer och testa sig om man har symtom på att ha blivit smittad av coronavirus.

– Det är viktigt att man följer de rekommenderade skyddsåtgärderna, håller distans och använder munskydd, säger Lehtonen.

Testerna spelar en stor roll för att det ska gå att hitta de smittade och för att förhindra spridning av viruset.

– Det är väldigt viktigt att testa sig, så att vi kan förhindra smittspridning och skydda andra människor.

Diskussion om artikeln