Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En man dömd för brott mot hemfrid i Raseborg - slet upp dörren och tvingade fram pengar

Från 2021
En skylt där det står Västra Nylands tingsrätt.
Bildtext Brotten, eller egentligen brotten, skedde i slutet av 2018.
Bild: Johan Gullmets / Yle

En man född på 1980-talet har blivit dömd för brott mot hemfrid, olaga hot och tvång. Nu väntar ett ovillkorligt fängelsestraff.

Den dömda tog med våld in sig i ett hem där han sedan hotade de två personer som fanns där. Det här skedde i slutet av år 2018.

Mannen nekar till att något brott skett.

Enligt honom handlade det om obetalda skulder, men personerna i lägenheten visste inte om några sådana skulder. En av personerna kände mannen sedan tidigare.

Efter det här hade mannen tvingat en av personerna att komma med honom till en bankautomat för att lyfta pengar åt honom.

En kvinna var medhjälpare till den dömda, men hon blev inte dömd för olaga hot. Kvinnan säger sig ha kört mannen till lägenheten och sedan hållit sig på avstånd.

Kvinnan dömdes till dagsböter, medan mannen dömdes till ett tre månader långt fängelsestraff. Mannens straff blev inte villkorligt på grund av tidigare domar.

Tillsammans ska de också betala tillbaka pengarna, totalt 170 euro, till den person som tvingades lyfta pengar från bankautomaten.

Förutom det här ska de dömda betala 900 euro i ersättning för personskada samt de övriga parternas rättegångskostnader på 4 600 euro.

Staten står för de dömdas rättegångskostnader.