Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ensto investerar miljoner i fabriken i Borgå – fokus ligger på klämmor och automation

Från 2021
Enstos fabrik i Borgå
Bildtext Ensto investerar stort i produktionen av komponenter och montörslinjer.
Bild: YLE/Mathias Gustafsson

Elteknikföretaget Ensto investerar flera miljoner i enheten i Borgå. Tillverkningen av olika komponenter till luftledningssystem och markkablar ska öka marknadsandelen ute i världen.

De senaste två åren har östnylänningarna oftast fått läsa om uppsägningar och omorganiseringar vid belysningsföretaget Ensto.

I februari 2020 ledde samarbetsförhandlingar till att tillverkningen av värmeelement flyttades från Borgå till Estland och i ett tidigare skede fick ett trettiotal tjänstemän lämna Ensto i Borgå.

Trots ett år med coronapandemin verkar den negativa trenden nu vända.

"Kan skapa möjligheter för tillväxt"

Ensto har produktion i sammanlagt sju länder. Strategin är att varje land fokuserar på ett eget specialområde. I Borgå tillverkas olika komponenter för eldistribution vid automatiserade monteringslinjer.

– I det långa loppet betyder det här att vi skapar möjligheter för tillväxt och kan växa. På lång sikt betyder det här säkert ökad arbetsmängd och fler arbetsplatser. Det är glädjande för fabriken och för Borgå stad, säger Sami Soiramo, verkställande direktör för enheten i Borgå.

Under hösten har Ensto-koncernen investerat tre miljoner vid enheten i Borgå. Det är de största investeringarna på tio år.

– Vi har främst investerat i produktion för luft- och markkablar för att öka marknadsandelen på det här området.

Ny serie klämmor för elkablar

Fokus ligger bland annat på tillverkningen av avgreningsklämmor för lågspänning, som går under namnet SLIW och på produkter för det underjordiska kabelnätet.

Därför har maskinparken utökats med en automatisk, högteknologisk montörslinje och skruvautomatik för kabelskarvar.

– De nya investeringarna är i huvudsak automatiserade produktionslinjer och det är så vi hänger med i konkurrensen, säger Soiramo.

Det finns också planer på att utöka produktionen i huvudbyggnaden med tillverkning av skarvar och kopplingar. De totala investeringarna beräknas då uppgå till åtta miljoner euro fram till sommaren 2022.

Framtidsutsikterna för det kommande året styrs delvis av säkerhetsåtgärder företaget måste iaktta på grund av coronapandemin.

– Vi har försökt ordna så att arbetet vid fabriken är så säkert som möjligt för att skydda personalen från att bli smittad. Det är vår högsta prioritet, men utöver det räknar vi med att växa kraftigt enligt vår nya strategi, säger Soiramo.

Diskussion om artikeln