Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Besvikna Trumpanhängare rasar på sociala medier efter presidentens tal

Från 2021
USA:s president donald Trump håller tal inför sina anhängare
Bildtext Trump talade till demonstranterna inför stormningen av Capitolium.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

President Donald Trumps försonliga och sansade Twitter-tal i natt har inte välkomnats av alla hans anhängare. På sociala medier klagar en del av användare Trump för att ha förrått alla de tiotusentals demonstranter som samlades i Washington på onsdagen för att stöda presidenten i hans kamp mot valresultatet.

Att Trump nu tar ett långt steg tillbaka och lovar ett ordnat och fredligt maktöverlåtande till Joe Biden den 20 januari är svårsmält för många.

Trump fördömde dessutom stormningen av Capitolium och lovade att alla som begått brott under demonstrationerna kommer att bestraffas.

På Reddit anklagar en rad användare Trump för att vända ryggen åt de anhängare som lydde hans uppmaningar att resa till Washington för att demonstrera mot valresultatet.

‒ Han sa att det skulle bli vilt, och när det sedan blir vilt så kallar han det för en avskyvärd attack. Han visar fingret åt de anhängare som han uppmanade att samlas där. Otroligt, skriver en användare.

"Han köpte tid"

Andra talar om en ”kniv i ryggen” eller ett ”knytnävsslag i magen”. Ett tredje inlägg konstaterar att talet fått skribenten att vilja kräkas.

På de bland konspirationsteoretiker populära plattformarna Parler och 4chan tvivlar en del användare på att det verkligen är Trump som talar på videon. Enligt dem är det fråga om en falsk video som gjorts med hjälp av artificiell intelligens.

Andra sökte efter hemliga budskap i videosnutten.

‒ Trump erkände sig inte besegrad. Han köpte lite mer tid eftersom de kongressmedlemmar som stöder honom nu hotas med smutsiga bomber och attacker mot deras familjer.

‒ Jag har fått trovärdig information om att Trump och militären kommer att agera tillsammans. Med maktöverlåtande menar Trump en ny vicepresident eftersom Pence är en förrädare, skriver en användare.