Raseborg och Hangö delar på under tusen vaccindoser i januari – ännu lite oklart när äldre invånare som bor hemma får vaccin
Nästa vecka inleds coronavaccineringarna i Västnyland, men det är inte speciellt många doser som anländer till Raseborg på måndag (11.1).
Kommunerna följer en noggrann prioritetsordning, vilket betyder att det går en bra bit in i februari före 80-plussare får börja boka tid för vaccinering.
På måndag väntas hundra doser av Biontech-Pfizers vaccin anlända till Raseborgs sjukhus. Följande vecka kommer det 300 doser och veckan därpå ytterligare 300 doser. Efter det är det oklart hur stora partier med coronavaccin som kommer till invånarna i Raseborg och Hangö.
Raseborgs chefsläkare hoppas förstås att takten ökar. Kommunerna är beredda.
- Vi följer den nationella prioritetsordningen, säger chefsläkare Tove Wide.
Det betyder att det är vårdpersonal vid infektionsmottagningarna, både de kommunala och privata i Raseborg och Hangö, som först får vaccin. Vaccin ges till ambulansförare, till de som vårdar misstänkta eller konstaterade coronapatienter och till den personal som utför coronatesterna.
Efter det kommer klienter och personal vid äldreboenden, både kommunala och privata i Raseborg och Hangö. De här vaccinationerna inleds vecka 3, alltså från och med 18 januari.
Vid det här laget är antalet personer som fått vaccin redan uppe vid 1 000, lite drygt till och med.
- I det här skedet börjar det småningom vara dags att ge andra dosen, säger chefsläkare Tove Wide som ändå har förhoppningar om att det då börjar komma större partier med vaccin till Raseborg och Hangö.
Hon hoppas att kommunerna kan börja vaccinera personer över 80 år i februari.
- Det går nog in i februari, men jag hoppas vi kan börja i första halvan av månaden, säger Tove Wide.
Man ska beställa tid till vaccination
De som bor hemma, också de som är över 80 år ska själva beställa tid för vaccination. Det skickas nämligen inte ut några kallelser. Det här eftersom det är frivilligt att vaccinera sig, säger Tove Wide.
Däremot kommer kommunerna att informera om närmare tidtabell, när det klarnar hur mycket vaccin som kommer till regionen. I det skedet får invånarna i Raseborg också veta på vilka platser man ordnar vaccination.
- Tider och tal lever ännu eftersom vi inte vet vilket vaccin vi får och hur mycket, säger chefsläkare Tove Wide.
Det vaccin som levereras nu i början är som bekant både krävande att transportera och förvara eftersom det kräver extrem kyla om det ska sparas längre tid.
Tidbeställningen kommer i första hand att ske via nätet, men man kommer också kunna beställa tid per telefon, säger Wide.
I Raseborg finns cirka 700 personer som är 85 år eller äldre och som bor hemma.
I åldersgaffeln 75-84 år finns det drygt 2 500 invånare i Raseborg.
Personer i samma hushåll vaccineras samtidigt
Kommunerna i Västnyland följer alltså en noggrann prioritetsordning. Det betyder att man först vaccinerar alla 80-plussare innan det är dags för personer som är äldre än 70 att ställa sig i vaccinationskön.
Finns det däremot yngre personer i samma hushåll får också de beställa tid för vaccination i samma veva som 80-plussarna eller 70-plussarna.
- Det här gäller däremot inte den vårdpersonal som vi nu vaccinerar allra först, preciserar Tove Wide.
Flera nya fall i Raseborg, men inga mutationer
Efter julen har det till dags dato (8.1) uppdagats nio nya coronafall i Raseborg. Det här är betydligt fler på kort tid än vad vi vant oss vid.
En anmärkningsvärd ökning konstaterar också chefsläkare Tove Wide.
- Orsaken till ökningen beror främst på att flera av fallen har skett inom familjer, säger chefsläkare Tove Wide.
Hon tillägger att situationen är under kontroll.
Däremot har antalet personer som låtit testa sig sjunkit under julhelgerna.
Inga av coronafallen bär det muterade viruset, säger Wide och hon tillägger också att hittills har alla äldreboenden klarat sig.
Personalen förberedd, hjälp fås också från privata sidan
Det är kommunerna som ansvarar för vaccineringarna och till exempel Raseborg har ett nära samarbete med Lojo.
Personalen vid hälsovårdscentralerna är beredd också sedan när det börjar komma större mängder med vaccin, säger Raseborgs chefsläkare Tove Wide.
Hon räknar med flera vaccinationslinjer och också hur många personer som behövs till olika uppgifter i samband med vaccineringarna.
Dessutom får kommunerna i Västnyland kontinuerligt anvisningar och hjälp av bland andra HUS Apotek och it-förvaltningen vid HUS.
Raseborg har också samarbetsavtal med privata vårdbolag vars personal kan hoppa in och hjälpa till med vaccineringar.
Rubriken ändrades 9.1 kl 11.17 från "cirka tusen" till "under tusen", eftersom det torde röra sig om ungefär 700 vaccindoser som kommer till Raseborg de närmaste tre veckorna.