Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SPT: Posten samarbetsförhandlar – berör 80 personer i Vasaregionen

Från 2021
Postinjakelija jakaa postia polkupyörällä.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nästa veckas torsdag inleds samarbetsförhandlingar med Postens utdelningspersonal i Österbotten. Minskning av utdelningsvolymen en av orsakerna.

Samarbetsförhandlingarna vid Posten i de österbottniska landskapen gäller 80 anställda i Vasaregionen, 100 i Seinäjoki och 50 i Norra Österbotten, enligt en artikel av SPT i Vasabldet.

Enligt Jesper Sundström, förtroendeman vid Posten i Kust-Österbotten, kommer förhandlingarna troligen innebära mer deltidsarbeten och färre arbetstimmar.

– Facket strävar efter att omorganisera arbetsturerna så att så många som möjligt kan fortsätta som heltidsanställda, säger Sundström till SPT.

Orsaken till samarbetsförhandlingarna är digitaliseringen och speciellt den ökade konkurrensen

Postens distriktschef Reijo Uusihauta säger att en av orsakerna bakom samarbetsförhandlingarna är att utdelningsvolymen minskat de senaste 20 åren.

– Orsaken till samarbetsförhandlingarna är digitaliseringen och speciellt den ökade konkurrensen. Syftet är att se över och planera utdelningen i Österbotten och Mellersta Finland, säger Uusihauta.

Samarbetsförhandlingarna inleds på torsdag och omfattar utdelningspersonalen. Förhandlingarna väntas pågå i sex veckor.

Liknande samarbetsförhandlingar har inletts och genomförts i andra regioner. Bland annat i Jakobstad där postens sorteringscentral flyttas från Jakobstad till Seinäjoki, men ingen förlorar jobbet, enligt en artikel i Österbottens Tidning 8 januari.

Diskussion om artikeln