Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Spruta med blodförtunnande medel rekommenderas för minst 40-åriga sängliggande coronapatienter i hemmen

Från 2021
En spruta heparin
Bild: Daniel Krasoń / Alamy

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har börjat rekommendera ett blodförtunnande läkemedel vid namn heparin, för vissa coronapatienter i hemmabruk. Det väntas minska deras risk att få blodproppar. Förhoppningen är också att det ska minska risken för allvarlig covid-19.

– Redan i början av pandemin, i april, så rekommenderade vi heparin till coronapatienter som hamnade på sjukhus, säger Riitta Lassila som är överläkare på koagulationsmottagningen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Det nya är nu att det också gäller vissa coronapatienter i hemmen, och de ska alltså injicera sig själva med en spruta som innehåller läkemedlet. Hittills har mer än hundra patienter i huvudstadsregionen hunnit ta heparin hemma mot covid-19.

Samma läkemedel tas också årligen av tiotusentals personer, i samband med andra sjukdomar.

– Behandlingen har funnits hos många patienter länge, så läkemedlet är lätt att använda. Blödningsriskerna med de låga doser som används nu är mycket små.

Minskar risken för blodpropp i lungorna

Ju aggressivare coronainfektionen är, desto större risk har det konstaterats att det finns för blodproppar i lungorna. Läkemedlet hjälper till med att minska den risken.

– Vi försöker lugna ned koagulationssystemet så att det inte skulle bli värre och leda till att man behöver åka till sjukhuset, men mest är vi ute efter att förebygga lungembolierna.

Man vet att heparin åtminstone hjälper mot blodproppar, men hypotesen är att det också skulle kunna hjälpa mot allvarliga former av covid-19.

Det finns ändå inte randomiserade studier som bekräftar det här. De är det bästa sättet att ta reda på om en viss behandling fungerar eller inte.

Vissa experter – till exempel Kari Tikkinen som är professor i urologi – är kritisk till att HUS rekommenderar heparin i hemmabruk mot covid-19 när tydliga bevis ännu saknas.

Han skriver i ett meddelande till Svenska Yle att det för tillfället pågår flera randomiserade studier kring den här effekten, men att inga resultat ännu har publicerats.

Porträtt på Kari Tikkinen
Bildtext Kari Tikkinen säger att sjukvården inte borde komma med starka rekommendationer om behandlingar innan det är klart bevisat att de fungerar.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Den amerikanska hälsomyndigheten National Institutes of Health (NIH) konstaterade för sin del i en covid-19-rekommendation förra månaden att det inte finns skäl för att använda blodförtunnande läkemedel i hemmen i sådana här fall.

Vissa studier antyder att det finns en effekt

Det finns enstaka studier som visar att det blodförtunnande läkemedlet kan göra det svårare för coronaviruset att ta sig in i cellerna, för att låta duplicera sig där. Äldre studier har också visat samma sak för andra virus, påpekar Lassila.

– Det var mycket spännande. Jag fick den här veckan ett mejl från professor Antti Vaheri som har varit virolog i många år och har gjort ett fantastiskt arbete. Han skickade sin avhandling från år 1964. Heparin hämmar virusaktiviteten, det har man vetat redan länge, säger hon.

De som rekommenderas ta heparin hemma (efter en läkares ordination) är över 60-åringar som har diagnostiserats med covid-19, gravida och över 40-åringar som har coronasymptom och är sängliggande.

Med sängliggande menas här personer som inte orkar röra på sig knappt alls på grund av feber, hosta eller andnöd. Man orkar kanske nätt och jämt gå till toaletten och tillbaka.

Vanligen pumpas det blod till hjärtat när man promenerar och är aktiv i vardagen. Men när man är sängliggande minskar den här positiva effekten och risken för blodproppar ökar.

– Det är den näst viktigaste riskfaktorn för de yngsta som inte har några grundsjukdomar.

Det är läkare som fattar beslut om att ordinera heparin – man ska alltså inte ta det på eget bevåg, och HUS levererar läkemedlet gratis.

Man får instruktioner per telefon på hur man ska injicera det. Sjukvårdsdistriktet har också publicerat en svenskspråkig video på nätet som visar hur det går till.

Diskussion om artikeln