Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johanna Matintalo svarade för sin livs bästa insats i världscupen – Krista Pärmäkoski fullbordade fin blåvit dag i Val di Fiemme

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 18:22.
Upplösningen i damernas masstart i Tour de Ski - Spela upp på Arenan

Två finländskor är kvar i Tour de Ski – och båda två körde in bland de sex främsta i dagens masstart. Johanna Matintalo fortsatte att åka starkt i Italien och var den finländska som var närmast pallen.

Krista Pärmäkoski fick rätt.

Inför dagens klassiska masstart i Val di Fiemme påpekade finländskan i en intervju att mycket talar för att tempot höjs när loppet är drygt halvvägs.

Så blev det också när svenskan Ebba Andersson ökade farten. I samma skede av loppet låg både Pärmäkoski och Johanna Matintalo i tätklungan och hakade på i kampen om pallplatserna.

Till slut var det Matintalo som var dagens bästa finländska och samtidigt bekräftade att formen är fin i början av det nya året. Hon följde upp den starka insatsen i Toblach (femte snabbaste åktid i jaktstarten) med att ta sin främsta placering någonsin i världscupen.

– Jag kan väl inte vara annat än nöjd när jag tog min klart bästa placering i världscupen, men samtidigt grämer det en aning när en pallplats var så nära. Förhoppningsvis kommer den någon gång, säger Matintalo i skidförbundets intervju.

Vallningen träffade rätt

På sista varvet åt Matintalo upp försprånget till tätkvartetten, men i sista motlutet hade 24-åringen inte krafterna för att blanda sig i segerkampen. Matintalo körde i mål som femma.

– Positionen inför sista varvet är en sak som gör mig lite besviken. Om man tänker på tätstriden var jag lite för långt bak när vi gick ut på sista varvet. Hela varvet försökte jag ta in eller hålla mig så nära som möjligt och kunde inte åka med avslappnat.

– Men formen och skidorna var väldigt bra.

Precis bakom Matintalo åkte Pärmäkoski in som sexa i loppet. Pärmäkoski säger att hon drog mycket nytta av att det inte var en tävling i går.

– Jag hade strålande skidor och det var kul att köra när det var ordentligt vinterföre och hårda spår. Det här var en bra insats och jag går steg för steg framåt.

Krista Pärmäkoski efter målgång.
Bildtext Krista Pärmäkoski har ett bra utgångsläge inför helgens tävlingar.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Efter herrloppet konstaterade Markus Vuorela att han eventuellt hade hela tävlingens bästa skidor. De finländska damerna hade samma material – och vallachefen Martin Norrgård säger att vallningen lyckades i dag.

– Det såg vi i resultatlistan. Vi är väldigt glada över att både damerna och herrarna lyckades. Markus var mer än nöjd när jag pratade med honom, säger Norrgård i skidförbundets intervju.

Rysk segrare efter spurt

Matintalo, som tidigare hade tagit två tiondeplatser som bäst i världscupen, var tre sekunder från pallen. De tre första placeringarna togs av åkare från Ryssland, Tyskland och Sverige.

Natalia Neprjajeva tog hem spurten före Katharina Hennig och Ebba Andersson.

– Det var en riktigt tuff tävling. Jag hoppas att formen bara blir bättre framöver, säger ryskan i en kommentar efter segern.

Andersson såg länge starkast ut i dag, men hennes förbannelse lever vidare. Trots många fina tävlingar har hon fortfarande aldrig vunnit i världscupen.

– Det var ett bra lopp. Jag klarade av att hålla ett högt tempo. Nästa gång kanske det räcker, säger Andersson till SVT.

Touren fortsätter med en sprint i klassisk stil i morgon. Totalledaren Jessica Diggins blev nia i masstarten och tappade en del sekunder, men har fortfarande grepp om toursegern inför helgens avgörande.

Pärmäkoski är bästa finländska i touren och har fortfarande chans på pallen – men då måste sprinten gå riktigt bra.

– I morgon blir det utmanande och med tanke på totalsammandraget måste jag lyckas, men jag tänker inte så mycket på det. Jag har ett klart bättre läge än jag trodde när jag åkte till touren.

Längdåkning, Tour de Ski:

Damer, 10 km masstart (k):
1) Natalia Neprjajeva, Ryssland 30.35,5
2) Katharina Hennig, Tyskland + 2,4
3) Ebba Andersson, Sverige + 4,1
4) Teresa Stadlober, Österrike + 6,6
5) Johanna Matintalo, Finland + 7,2
6) Krista Pärmäkoski, Finland + 9,9

Jasmi Joensuu kom inte till start.

Ställningen i touren efter etapp 6/8:
1) Jessica Diggins, USA 2.25.02
2) Julia Stupak, Ryssland + 0.55
3) Frida Karlsson, Sverige + 1.42
4) Ebba Andersson, Sverige + 1.45
5) Katharina Hennig, Tyskland + 2.06
6) Krista Pärmäkoski, Finland + 2.06
---
17) Johanna Matintalo, Finland + 4.37

Diskussion om artikeln