Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo salutorg tar form – parkeringsbygget har inte skrämt iväg torghandlarna som befarat

Från 2021
Nya torgparkeringen i åbo
Bildtext Arkivbild. Torgparkeringen vid Salutorget i Åbo blev klar i december. Enligt de försäljare som Yle Åboland talat med har bygget inte orsakat några större problem för handeln.
Bild: Arash Matin / Yle

Torgparkeringsarbetet påbörjades hösten 2018 och nu, två år senare, är det möjligt att parkera i den underjordiska parkeringen. Enligt de försäljare som Yle Åboland talat med vid Salutorget har parkeringsbygget inte haft någon drastisk påverkan på deras försäljning.

Torgparkeringen under Åbo Salutorg har väckt starka känslor redan i flera år. Många har varit oroliga för att torgparkeringsbygget skulle leda till att torghandeln helt skulle dö ut.

Enligt Ursula Husko, som säljer fisk på Salutorget, har torgparkeringsbygget nog orsakat en del huvudbry. Arbetet har fört oväsen, vilket också gjort att en del kunder kanske skrämts bort, säger hon.

- Nu är det tystare när den värsta renoveringen är över. Jag vet inte om byggarbetsplatsen eller det att bussarna inte kör hit är ett större problem, säger Husko.

En kvinnlig fiskhandlare på Salutorget i Åbo.
Bildtext Ursula Husko säljer fisk på Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/ Dmitri Volgin

Också de andra försäljare som Yle Åboland talat med på Salutorget säger att torgparkeringsbygget inte orsakat några nämnvärda problem för deras verksamhet.

Enligt Husko känns det ändå bra att torgparkeringen nu är klar, även om torgparkeringen inte har påverkat henne själv på något märkbart sätt.

- Jag har inte ens besökt parkeringen ännu. När behov finns så lägger jag nog bilen där, men för tillfället har jag inte ett sådant behov, säger Husko.

Arrangemangen ännu oklara

Det finns ännu en hel del kvar att göra på Åbo Salutorg. Paviljongerna ska stå färdiga i vår, och tas i bruk i slutet av året. Helt färdigt ska projektet vara nästa år.

När torgparkeringen planerades talades det om att de kylbilar som vissa torghandlare använder i sin verksamhet skulle placeras under Salutorget, men hur det riktigt blir med den saken, vet inte Husko själv.

- Jag har inte en bil här på dagarna, jag hämtar och för bort varor härifrån, så jag har bara en kärra. Men jag har inte heller fått någon närmare information om hur det är tänkt att det ska vara här i slutändan, säger Husko.

Fisk i en disk i en handel på Åbo Salutorg.
Bildtext Enligt Yle Åbolands reporter verkar just fiskhandeln locka till sig mest kunder på Salutorget.
Bild: Yle/ Dmitri Volgin

Åboborna fick testa parkeringen

Fram till årsskiftet var det gratis att parkera i hallen, men nu kostar det tre euro i timmen. Enligt Camilla Eklund, som är projektutvecklare vid Toriparkki, ville man ge Åboborna en möjlighet att bekanta sig med torgparkeringen – därav att den i början var gratis.

- Målsättningen var att så många som möjligt i december skulle pröva torgparkeringen, och det målet har vi nått, säger Eklund.

Toriparkki har beräknat att ungefär 150 000 människor besökte torgparkeringen innan årsskiftet, och att det här tyder på att folk har intresse för att besöka Åbo centrum.

Kvinna står framför ingången till torgparkeringen i Åbo.
Bildtext Camilla Eklund tror att det färdiga Salutorget också kommer vara gynnsamt för företagarna i området.
Bild: Yle/ Andrea Wiklund

När Salutorget småningom färdigställs kommer parkeringsplatserna på gatorna att minska, vilket i sin tur bereder mer utrymme för fotgängare och cyklister, berättar Eklund. Hon tror att det färdiga Salutorget kommer att locka allt fler människor till centrum, också sådana som vanligtvis inte besöker Åbo centrum.

Eklund hoppas också att intresset för att handla på Salutorget fortsätter i framtiden.

- Staden har ett stort initiativ i det här att få centrum lukrativt igen, och torgparkeringen är bara en del av hela investeringsprojektet. Alla fastigheter kring torget och några kvarter därifrån är med och vi har haft en jättebra samarbetsanda, säger Eklund.

- Jag tror nog att kunderna kommer att hitta tillbaka.

Diskussion om artikeln