Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

År 2020 var världens varmaste – Europa har aldrig sett något liknande

Från 2021
Stora lågor runt träd i La Penuela, Huelva, Spanien den 24 juni 2017.
Bildtext År 2020 började med stora skogsbränder i Australien och Indien.
Bild: EPA/EFE TV

År 2020 kommer inte bara skriva historia som året som präglades av coronakrisen. Det var också det varmaste året i Europa i bokförd historia.

Det här meddelar Copernicus som är EU:s jordobservationsprogram. Medeltemperaturen i Europa steg med 0,4 grader jämfört med 2019, som tills nu haft titeln som det varmaste året.

Det här är en betydande siffra.

Zoomar man ut från Europa och tar hela världen med i beräkningen är 2020 lika varmt som världens varmaste år: 2016.

Världens medeltemperatur steg med 0,6 grader jämfört med referensperioden 1981–2010.

Maisema Alaskan aurinokoiselta jäämereltä, lumihuippuiset vuoret heijastuu mereen.
Bildtext Isen på Arktiska havet såg oroväckande ut under andra hälften av 2020. I juli och oktober mättes de lägsta isförekomsterna någonsin för respektive månad.
Bild: Pixabay, Yle/Tuuli Laukkanen

Isarna smälter – sex grader varmare i Sibirien

Enligt Copernicus uppgifter upplevde de norra delarna av klotet den största temperaturökningen. I Arktis och i norra Sibirien var medeltemperaturen hela sex grader varmare än referensperioden.

Förutom högre temperatur och mildare vårar såg regionen också ovanligt många skogsbränder, vars koldioxidutsläpp tredubblades jämfört med år 2019.

Världsnaturfonden WWF har uppskattat att havsnivån kan höjas mellan en halv meter och en meter det här århundradet. Men om åren fortsätter slå värmerekord och smälter glaciärer kan oceanernas havsnivå stiga med 2,5 meter.

Talviliikennettä Helsingissä 23.1.2019.
Bildtext I Finland står trafiken, industrin och energiproduktionen för de största utsläppen.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Lockdown-läget minskade utsläppen

Coronaviruset minskade världens utsläpp och energiförbrukning.

Men det hade inte en stor effekt på temperaturen år 2020, eftersom utsläppen tycker om att stanna i atmosfären en lång stund. Enligt The Global Carbon Project kan utsläppen år 2020 ha minskat med sju procent från föregående år.

Motverkning av global uppvärmning kräver minskning av utsläpp. Enligt EU:s klimatmål för år 2030 ska utsläppen i unionen minska med 55 procent. WWF anser att målen inte är tillräckliga.

Parisavtalet strävar efter att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader, helst begränsa den till 1,5.

Avaruuskeskuksen näköalapaikka Mojavessa.
Bildtext Värmerekordet år 2020 uppmättes i Mojaveöknen i Kalifornien, USA. Den svettiga siffran landade på 54,4 grader.
Bild: Jari Mäkinen

Knappast en överraskning

Tidigare har Svenska Yle rapporterat om att 2020 varit det varmaste året i bokförd historia i Finland. Medeltemperaturen var två grader högre än vanligt. Också september 2020 slog värmerekord här hos oss, då rekordhöga temperaturer uppmättes.
Enligt meteorologer kan man anta att världens medeltemperatur kommer att bli varmare de kommande åren.

Journalistiken och klimatet - såhär resonerar vi på Svenska Yle

I Yles etiska regler konstateras att vi "tar hänsyn till relevanta fakta och olika perspektiv" samt att vi vågar "fråga och ifrågasätta."

Det konstateras också att vi ska "främja en pluralistisk samhällsdebatt" och att våra program "mångsidigt ska spegla olika åsikter".

Detta är grundläggande värderingar i all vår journalistik.

Men det betyder inte att alla åsikter per definition är likvärdiga ifall det finns en etablerad, vetenskapligt belagd konsensus kring en fråga. Klimatfrågan är en sådan fråga, men det finns också andra, till exempel en del hälsofrågor.

Att framställa olika sidor i en debatt som skenbart likvärdiga kan nämligen skapa ett slags "falsk balans" i vår rapportering, som inte överensstämmer med verkligheten.

I så fall uppfyller inte journalistiken ett annat centralt villkor, nämligen att ge en så sanningsenlig bild som möjligt av det som sker.

Artikeln baserar sig till en viss del på Yle Uutisets Viime vuosi oli Euroopassa ylivoimaisesti lämpimin koskaan mitattu av Yrjö Kokkonen.

Diskussion om artikeln