Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tänker inte delta i maktskiftesceremonin – Biden: "Att han inte deltar är den första saken som vi kan enas om"

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 23:57.
Joe Biden och Donald Trump
Bildtext Joe Biden och Donald Trump kommer inte att ses vid maktskiftet 20.1.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den avgående presidenten Donald Trump har meddelat att han inte tänker vara med vid installationen av sin efterträdare Joe Biden. Trump gav sitt besked via Twitter: "Till alla dem som frågat, jag kommer inte delta i installationsceremonin den 20 januari".

Tillträdande president Joe Biden har uttalat sig om Trumps tweet.

–- Jag ser fram emot att Trump avgår. Att han inte deltar vid maktskiftesceremonin är den första saken som vi kan enas om, sade Biden under en presskonferens på fredag kväll finsk tid.

Senast en sittande president uteblev från installationen av sin efterträdare var år 1869 då den avgående presidenten Andrew Johnson vägrade att resa till ceremonin i samma ekipage som den tillträdande presidenten Ulysses Grant. Bara tre presidenter före Trump har avstått från ceremonin.

Det är oklart om vicepresidenten Mike Pence tänker delta i ceremonin då Kamala Harris tar över den post som han innehaft.

Maktskiftet 20.1.2017 då Barack Obama avgick och Donald Trump tillträdde
Bildtext Maktskiftet 20.1.2017 då Barack Obama avgick och Donald Trump tillträdde. Traditionellt brukar den avgående och den tillträdande presidenten i början av den officiella ceremonin sitta bredvid varandra.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det har ryktats om att Trump lämnar Washington den 19 januari – dagen före installationen – och att han då reser till sitt residens i Florida.

Detta har hänt:

  • Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden i Washington sent på onsdagskvällen efter Donald Trumps tal utanför Vita Huset, i protest mot att kongressen formellt skulle fastställa resultatet i presidentvalet.
  • Polisen svarade med dragna vapen och tårgas. När man åter fick kontroll över situationen och avlägsnade människorna från Capitolium samlades USA:s kongress för att fortsätta sin session för att ge sitt formella godkännande av Joe Bidens seger i presidentvalet.
  • Fem människor miste livet och flera skadades i samband med stormningen av Capitolium. 52 personer har gripits och 15 har åtalats för federala brott.
  • Nu hörs krav på att Donald Trump borde avsättas redan före maktskiftet. Det talas bland annat om riksrätt.
  • Flera av Trumps medarbetare och ministrar har sagt upp sig.
  • En del republikaner fortsätter att vidhålla valfusk, medan flera inte längre ifrågasätter Joe Bidens seger.
  • Enligt uppgifter planerar demokraterna i representanthuset att lägga fram riksrättsanklagelser mot Trump på måndagen.

Här kan du läsa vår direktrapportering om händelserna i USA:

Diskussion om artikeln