Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Irländsk längdåkare slog alla finländare och svenskar i touren: ”Är nästan som att San Marino skulle kvala in till fotbolls-VM”

Från 2021
Thomas Maloney Westgaard i Ruka 2020.
Bildtext Thomas Maloney Westgaard – här under världscupstarten i Ruka – slutade nia i Tour de Ski.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

En udda fågel landade bland de tio främsta på den sjätte Tour de Ski-etappen. Thomas Maloney Westgaard slutade nia – och tackar Sverige för hjälpen.

Det var nog en och annan som gnuggade sig i ögonen när de läste resultatlistan efter herrarnas masstart i Tour de Ski.

Fem ryssar bland de sju främsta är vardagsmat när Norge stannar hemma – men bakom dem fanns ett namn som stack ut.

Thomas Maloney Westgaard från Irland – jo, ni läste rätt – blev nia. Han slog bland annat samtliga svenskar, finländare, fransmän och schweizare som kom till start.

– En fantastisk dag, en fantastisk plats, ett fantastiskt väder. Det är tio av tio i dag, säger han till Sportbladet.

Tagit poäng flera gånger

Irländaren är ingen nybörjare i världscupen. Han gjorde sin debut i Lillehammer 2016 och har tagit poängplatser tre gånger tidigare – två av de tillfällena är femmilen i Holmenkollen.

Med tanke på de obefintliga resurserna i irländsk längdåkning är Maloney Westgaards resultat en bedrift. Att han ens är på plats under Tour de Ski som irländare är anmärkningsvärt.

– Vi är en lilleputtnation. Det här är nästan som att San Marino skulle kvala in till fotbolls-VM. Jag kan bara njuta.

Sverige vallar skidorna

Precis som namnet avslöjar har han rötter i Norge. Han har växt upp i Norge – och när det norska landslaget har tackat nej till touren på grund av coronaviruset får Maloney Westgaard försvara färgerna.

– Jag kör i huvudsak för Irland, men Norge tycker säkert att det är kul att jag lyckas.

Irlands skidförbund har inga resurser och han får en hjälpande hand från det svenska landslaget under touren. Det svenska serviceteamet vallar hans skidor.

– Jag hade inte varit topp tio utan Sverige. De har hjälpt mig exemplariskt. Det är utmaning när man är en liten nation och inte har vallare. Jag är väldigt tacksam för att Sverige hjälper mig.

Niondeplatsen är hans bästa placering i världscupen. I Tour de Ski-sammandraget är Maloney Westgaard 39:e då två etapper återstår.