Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trumps Twitterkonto stängs för gott – också hans andra försök att twittra har stoppats

Från 2021
Uppdaterad 09.01.2021 08:32.
Den här bilden togs då Trump talade till sina anhängare strax innan de tågade mot Kongressbyggnaden på onsdagen. Då lät Trump helt annorlunda än i det videotal som publicerades i natt.
Bildtext Trump höll den 6 januari ett tal för sina anhängare där han uppmuntrade dem att inte acceptera valresultatet. Efteråt stormade anhängarna Capitolium.
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trumps twitterkonto har stängts för gott.

Twitter skriver att man vidtagit åtgärden i förebyggande syfte och på grund av "risken för ytterligare uppviglingar till våld."

Flera hundra twitteranställda har denna vecka krävt att Trumps konto ska stängas ned permanent efter Trumps agerande i samband med stormningen av Capitolium i huvudstaden Washington DC.

Twitter har tidigare flaggat Trumps inlägg eftersom de innehållit falska påståenden och desinformation. Facebook följde exempel och stängde också ned Trumps sidor.

Därefter stängde bolaget ned Trumps konto i tolv timmar innan han återigen fick tillträde till plattformen. Twitter varnade då Trump för att kontot kommer att stängas av för gott om presidenten fortsätter att bryta mot plattformens regler.

Twitterkontot viktigt redskap i Trumps maktutövning

Twitterkontot har utgjort ett centralt redskap för Trump under hela hans presidentperiod och redan långt innan han valdes till president.

I över ett årtionde har han använt plattformen för att nå ut med sitt budskap till miljontals amerikaner.

Trump har använt twitter för att artikulera sin politik, angripa sina motståndare, hylla sina allierade och sprida desinformation.

När Trump valdes till president hade han drygt 20 miljoner följare på Twitter. När kontot stängdes uppgick följarantalet till nästan 90 miljoner.

Twitter har förklarat beslutet att stänga Trumps konto i ett blogginlägg.

Flyttade till det officiella presidentkontot

Efter att Donald Trumps Twitterkonto stängdes tog han i bruk den amerikanska presidentens officiella konto @potus.

Där uppges Trump ha skrivit ett inlägg med kritik mot Twitters åtgärd.
Enligt medier beskyllde han Twitter för att försöka tysta honom.

Twitter ska ha avlägsnat inlägget från presidentkontot.

Dessutom meddelar Twitter att man stängt ett konto med anknytning till Trumps valkampanj.

Vidare uppges medarbetare till Trump ha fått sina konton frysta på Twitter. Det gäller tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn och advokaten Sidney Powell.

Åtgärder mot applikationen Parler

De två it-jättarna Google och Apple har å sin sida vidtagit åtgärder mot applikationen Parler. Det är en tjänst med liknande funktion som Twitter och den har använts flitigt av Trumpanhängare och högerextremister.

Google och Apple kräver att företaget bakom tjänsten förbättrar modereringen av inläggen i diskussionerna.

Google har avlägsnat Parler från sitt utbud av applikationer. Apple har gett den en 24 timmars respit att åtgärda modereringen.

Källor: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades 9.1.2021 klockan 6.30 med uppgifter om det officiella presidentkontot och applikationen Parler.