Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Hypoteksföreningen: Kaoset på Capitolium en bra nyhet för ekonomin

Från 2021
Montage av tre bilder. Till vänster syns en man utomhus som lutar mot en vägg. I mitten syns pengar, euro, pund och dollar. Till höger syns Capitolium i USA.
Bildtext Juhana Brotherus vid Hypoteksföreningen analyserar de ekonomiska följderna av Capitolium-händelserna.
Bild: Bildmontage: Yle, Alamy/All Over Press, AFP/Lehtikuva

Samtidigt som Trumpsupportrarna stormade kongressbyggnaden i Washington slog aktiemarknaderna nya rekord. Placerarna väntade sig att invasionen till och med förbättrade förutsättningarna för ekonomisk tillväxt i framtiden.

Enligt Hypoteksföreningen har invasionen av Capitolium i slutet av förra veckan något överraskande gett extra fart åt ekonomin.

Juhana Brotherus, som är chefsekonom på Finlands Hypoteksförening, säger att det beror på två saker.

– Den ena är att sådana här våldsamma övertramp brukar minska stödet för grupper som utför dem och deras idéer. Marknaden väntar sig alltså ett ökat stöd för mer moderata inriktningar.

Brotherus påpekar också att den här typen av kriser brukar ena ett folk.

– Efter det här kommer Joe Biden att ha ett moraliskt mandat att genomföra reformer. Också inom republikanerna väntar man sig att mer traditionella politiker kan öka sin makt.

Biden har både ett moraliskt mandat och ett politiskt stöd vilket kan öka chanserna för att få ett ekonomiskt stimulanspaket godkänt

Det såg Brotherus tecken på redan då senaten röstade om att bekräfta Bidens presidentskap.

– Före upploppet hade ett dussin republikanska senatorer meddelat att de motsätter sig bekräftandet av Bidens presidentskap. Efter upploppet ändrade sig ungefär hälften, och började stödja Biden. Det illustrerar bra hur våldsamma överslag snarare försvagar radikala politiska rörelser än stärker dem.

Den andra orsaken till marknadens optimism är senatsvalet. Vid samma tider som demonstranterna härjade i kongressbyggnaden klarnade det att demokraterna tagit båda senatsplatserna i den viktiga delstaten Georgia.

Det betyder att demokraterna dels har makten i Vita huset och dels majoriteten i både kongressen och senaten.

– Förutom det moraliska mandatet kommer Biden att ha ett större politiskt stöd för att driva sina egna projekt. Det ökade genast både sannolikheten för och den förväntade storleken på ett ekonomiskt stimulanspaket i USA, säger Juhana Brotherus.

Trumps politik hade ändå element som var bra för den ekonomiska tillväxten ...

Då aktiemarknaderna nu verkar ha tagit emot alla nyheter som försvagar Trump med öppna armar väcker det frågan varför de också jublade många gånger då Trump genomförde sin politik.

Enligt Juhana Brotherus hade Trumps politik två element som var bra för den ekonomiska tillväxten.

– Det ena var reformen av företagsbeskattningen där skatterna sänktes, och det andra var uppluckringen av regelverket som styr företagandet.

– Båda var bra för den ekonomiska tillväxten, även om det inte har varit bra för till exempel miljön att det blev lättare att borra efter olja i naturskyddsområden, säger han.

... Men handelskrigen och immigrationspolitiken påverkade ekonomin negativt

– Men Trumps politik innehöll också element som var klart negativa för den ekonomiska tillväxten och aktiemarknaderna. Dit hörde Trumps sätt att bedriva handelskrig och hans immigrationspolitik.

Trump bromsade också de stora teknologiföretagens möjligheter att anställa välbehövlig utbildad arbetskraft från utlandet.

– Det bästa för marknaden skulle nu vara om Trumps skattereform skulle förbli i kraft, men att man kunde slippa rädslan för att handelskontakterna mellan länderna klipps av, säger Juhana Brotherus.

Finland går mot tillväxtspurt

Det är inte bara händelserna i USA som ger Finland ekonomisk medvind i år.

Hypoteksföreningen väntar sig att vår ekonomiska tillväxt ska ta ett skutt framåt under det kommande året.

– Skuttet kommer att bygga främst på den privata konsumtionen som kommer att släppas fri tack vare vaccinerna. Det kommer att synas speciellt i de servicebranscher som har lidit mest av coronakrisen, som restaurangerna, evenemangen, taxiresorna och turismen, säger Juhana Brotherus.

Den privata konsumtionen kommer igång tack vare vaccinerna

Han noterar att vi under den senaste tiden har fått både positiva och negativa nyheter om vaccinerna.

– En negativ nyhet har varit att vaccinationstakten är långsam i Finland. Men vi har också fått positiva nyheter. Nu har också Modernas vacciner godkänts av EU:s läkemedelsmyndigheter. Vi har alltså nu två godkända vacciner. På fredagen kom dessutom nyheten att EU har fördubblat sin vaccinbeställning till Pfizer som levererar det första godkända vaccinet.

Hypoteksföreningen väntar sig en långsam tillväxt under början av året på grund av den långsamma vaccinationstakten och coronaepidemins andra våg.

Men när riskgrupperna har vaccinerats under våren och vi närmar oss sommaren väntar sig Juhana Brotherus att konsumtionen och den ekonomiska tillväxten tar fart.

– Varför skulle de studerande längre undvika studentfester och kompisar då deras far- och morföräldrar redan är vaccinerade och sjukdomen inte är så farlig för dem själva? Tillväxten tar fart redan mot slutet av våren.

– Efter sommaren borde tillräckligt många ha vaccinerats för att coronaviruset inte mera ska påverka ekonomin. Då kommer att vi in i spurtens slutskede.

100 miljarder euro väntar på att slösas

En orsak till att Hypoteksföreningen nu väntar sig en tillväxtspurt är att många kommer att ha pengar i behåll när coronaepidemin mattas av.

I vanliga fall slösar vi finländare alla pengar vi tjänar, men under våren ökade våra besparingar, och vi började spara nästan en tiondel av våra inkomster.

Det var möjligt tack vare att de allra flesta fick hålla sina jobb och pensionsbetalningarna fortsatte samtidigt som ekonomin och konsumtionsmöjligheterna stängdes ner.

Nu har vi totalt 100 miljarder euro i behåll som vi kan använda till konsumtion när krisen är över.

Detta trots att vi satsat mer pengar än förr på inredning, hemelektronik och digitala tjänster.

Krisen kommer ändå att lämna ärr i ekonomin under en längre tid

Men när spurten är förbi spår Hypoteksföreningen att tillväxten sjunker tillbaka till mot det låga långsiktiga medeltalet, som är den nivå vi hade redan före krisen.

– Spurten kommer inte att räcka till för att ta oss ända upp till den tillväxttrend som vi hade före krisen. På det sättet kommer krisen att lämna ärr i ekonomin under en längre tid, säger Juhana Brotherus.

Diskussion om artikeln