Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Touren fortsätter med sprint i Val di Fiemme – lovande takter av Matintalo och Vuorela i kvalet

Från 2021
Uppdaterad 09.01.2021 13:57.
Programmet är inte längre tillgängligt

Johanna Matintalos formkurva pekar spikrakt uppåt. Matintalo följde upp gårdagens femte plats i masstarten med att vara fyra i sprintkvalet. Krista Pärmäkoski tog också sig vidare utan problem, och på herrsidan gav Markus Vuorela ett formbesked i form av en niondeplats. Däremot avbryter Frida Karlsson Tour de Ski trots att hon ligger trea i sammandraget.

Karlsson lider fortfarande av den benskada hon ådrog sig för några dagar sedan.

– Hon kan i dagsläget inte göra sig själv rättvisa och för att inte riskera resterande delen av säsongen är det klokaste beslutet att avbryta tävlandet. Frida har tagit beslutet tillsammans med det medicinska teamet och tränarteamet, säger Sveriges landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

Kl. 14.05 Klassisk sprint, finalpasset

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland, damer: 4 Johanna Matintalo, 12 Krista Pärmäkoski
Finland, herrar: 9 Markus Vuorela, 13 Lauri Lepistö, 18 Juho Mikkonen

Både Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo klarade kvalet med bravur. Matintalo, som inte är känd som en stark sprintåkare, var till och med förbluffande snabb. Hon noterades för den fjärde snabbaste tiden.

Sveriges Linn Svahn var föga överraskande snabbast. Svahn vann kvalet med en dryg sekund till godo på Rysslands Tatjana Sorina och slovenskan Anamarija Lampic.

I och med att Frida Karlsson avbröt Touren är Julia Stupak och Ebba Andersson de största hoten mot Jessie Diggins i totalen.

Både Stupak och Andersson förlorade emellertid mot Diggins i kvalet. Diggins var åtta, Stupak 16:e och Andersson inte bättre än 24:a.

Sprinten kan ha en avgörande betydelse i kampen om totalsegern i och med att vinnaren får 60 och de åtta bästa 30 bonussekunder eller mer till godo.

Markus Vuorela på hugget

Finlands överlägset bästa herråkare på Touren, Markus Vuorela, kände sig osäker på sin sprintform inför kvalet. Den oron visade sig vara obefogad – Vuorela var nia i kvalet och höll näst intill samma fart som många sprintspecialister.

Lauri Lepistö och Juho Mikkonen avancerade också till finalpasset. Lepistö var 13:e och Mikkonen 18:e man i kvalet.

Däremot gick det åt pipan för den på pappret vassaste finländska sprintåkaren. Verneri Suhonens mollbetonade Tour de Ski fick en fortsättning då han var 31:a och därmed den första att missa avancemang. Han blev 0,09 sekunder från en plats i kvartsfinal.

Hemmaåkaren Federico Pellegrino var snabbast i kvalet. Sammandragets suveräna etta, Aleksandr Bolsjunov, var fyra.

Artikeln uppdaterad klockan 12.26 med resultaten från herrkvalet.